top of page

Opa en de walnoot van Ammi-Joan PaquetteIn dit boek maken we kennis met Emilia. Ze vindt op een dag een walnoot bij haar bed als ze wakker wordt. Ze gaat naar beneden, naar haar moeder en opa, en dan vertelt opa haar over de walnoot en zijn eigen geschiedenis.


Aan de hand van beeldende en hartverwarmende illustraties voorzien van precies voldoende tekst, krijg je een goed beeld van hoe opa moest emigreren, hoe hij de wereld over reisde en zijn walnoot steeds meenam. Hij neemt Emilia mee naar de tuin en Emilia beseft dat de boom die daar staat, de walnootboom is waar opa over vertelde in zijn verhaal. Er staat nóg een boom naast en dat is de boom van haar moeder. Opa leert Emilia dat ook haar noot een boom kan worden, maar dat ze daar wel veel aandacht aan moet besteden. Opa helpt haar daarbij en met dat de nooit groeit, zie je opa steeds ouder worden in het boek. Opa overlijdt en Emilia vindt troost bij opa's boom en haar eigen boom die aan het groeien is.

In korte, maar beeldende zinnen wordt de kringloop van het leven mooi uitgewerkt. Best een pittig onderwerp, maar de taal is erg prettig, waardoor dit boek eigenlijk op elk moment voorgelezen kan worden en niet alleen bij onderwerpen of thema's als rouw, afscheid, groeien of gemist.


De illustraties van Felicita Sala maken het verhaal af, de warmte, de liefde, de aandacht voor elkaar en het verdriet zijn voelbaar. Heel passend bij het verhaal.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page