top of page

Over gehaktballen van Saskia de Jong


Dit boek gaat over Sjuul. Elke middag na school is ze bij haar oma. Ze heeft het daar naar haar zin, maar oma grijpt wel erg vaak naar gedichten uit haar kast. En juist daar heeft Sjuul niks mee; ze begrijpt er meestal niks van. 'Ik begrijp er weer eens niet veel van. Dat vind ik nou zo jammer van gedichten en dichter. waarom doen ze zo moeilijk? Dat hoeft toch helemaal niet? Wat is er nou leuk aan een gedicht als niemand het snapt?


Als oma een gedicht pakt en voorleest moet Sjuul er vaak nog over nadenken. Soms denkt ze samen met oma na over de betekenis van gedichten en andere keren bedenkt ze zelf wat het betekent of vertelt oma het haar.


In dit boek wordt aan de hand van gedichten duidelijk gemaakt wat afscheid nemen betekent en dat afscheid niet maar één ding betekent, maar diverse vormen kan hebben. Allereerst is daar de verhaallijn van Luca; een jongen die Sjuul ontmoet in de bieb. Hij is verdrietig omdat zijn oma is overleden en op zoek naar een gedicht om voor te dragen tijdens de uitvaart van zijn oma. Daarnaast moet Luca afscheid nemen van de hond van zijn oma waar hij een goede band mee heeft. Hond Bella kan vanwege een allergie van Luca's zusje niet bij hen wonen. Tot slot overlijdt de vader van meester Pieter, waardoor Sjuul een invaljuf krijgt die samen met de kinderen praat over doodgaan en alles wat daarmee te maken heeft.


Ondanks dit toch wel verdrietige en heftige onderwerp, is het ook een vrolijk en speels boek. De naïviteit en de onschuld van Sjuul maakt het verhaal namelijk grappig en voor kinderen waarschijnlijk herkenbaar. De combinatie van een heftig onderwerp met een vrolijke insteek maakt het een goed boek. Daarbij snijdt het veel thema's aan, zoals rouw, afscheid nemen en creativiteit.


De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het een vlot te lezen verhaal is. De taal is mooi, wat onder andere komt door de gedichten die steeds terugkeren. Lastige woorden worden uitgelegd, zonder dat het storend is. De wijze waarop Saskia de Jong dit verhaal heeft uitgewerkt is dan ook erg fijn. De tijdsprongen zijn misschien niet overal even goed te volgen, maar dat maakt voor het verloop van het verhaal niet uit.


Zeer geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10, vanwege het onderwerp. Maar vooral geschikt voor kinderen die een relatief makkelijk geschreven verhaal willen lezen over een lastig onderwerp en voor de wat minder sterke lezers is dit een goed aan te raden boek.


Achterin het boek staat een lijst met de titels van alle gebruikte gedichten, de dichters en de bundels waar uit komen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page