top of page

Pluk en Pluis de weg naar terug van Mathilde Stein


Een grappig fijn geschreven verhaal over de avonturen van cavia's Pluk en Pluis.


Pluis heeft het naar zijn zin bij Groothand, Kleurhand en Kleinhand. Maar op een dag wordt er ineens een vreselijk drukke cavia bij Pluis in de kooi gezet. Wat moet Pluis daarmee? Pluis is boos. Als Pluk, die gekke cavia, dan ook nog eens zijn appel krijgt, is de maat vol en verstopt hij zich in zijn huisje. Totdat Pluk naar hem toekomt en de appel wil delen. Vanaf dan zijn ze vrienden. Dat Pluk bijzonder is, heeft Pluis snel door. Hij is overdag stoer, maar 's nachts bang. Ook vindt Pluk tassen en het geklepper van de brievenbus heel eng. Wat is er toch aan de hand? Uiteindelijk vertelt Pluk wat er is en besluiten ze samen op missie te gaan. Het wordt een spannende missie, compleet met boze katten, boze honden en een boef!


Het boek bevat veel speelse illustraties, vooral zwart-wit, maar af en toe caviaoranje. De taal is makkelijk, soms ietwat pittig voor de jonge lezers, maar wel echt grappig. Het boek is best dik, wat kinderen wellicht tegen kan houden dit zelf te gaan lezen, maar door de korte overzichtelijke hoofdstukken en de diverse delen, is dit boek goed te lezen op verschillende momenten, hoewel je eigenlijk gewoon door wilt lezen.


De woordkeuze en het taalgebruik zijn allebei perfect voor de sterke beginnende lezer. Erg knap gedaan van de auteur! En dan ook nog eens zo spannend en avontuurlijk.


Een geschikt boek voor de betere lezers eind groep 3 en begin groep 4. Ook leuk om voor te lezen vanaf groep 2.
Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page