top of page

Samen plastic de baas van Martin Dorey


Een leerzaam, kleurrijk, aantrekkelijk vormgegeven informatief boek met veel illustraties en infographics.

De opdrachten in het boek die kinderen kunnen doen, zijn meestal goed uit te voeren door de lezer: toegankelijk, niet te moeilijk en vaak ook leuk. Een goede manier om kinderen bewust te maken over het gebruik van plastic en waar plastic wel niet allemaal in voor komt én een goede eerste aanzet tot het verminderen van (het gebruik van) plastic. Wel wat verwarrend misschien is het feit dat elk hoofdstuk ook in de titel 'missie' heeft staan en dat er dan per missie weer een aantal '2 minutenmissies' zijn. Heel fijn is de opbouw van de missies, die is nagenoeg gelijk bij elke missie. Dat maakt het een overzichtelijk boek. Eerst krijg je veel informatie, dan volgt een eerste '2 minutenmissie' en daarna weer informatie afgewisseld met nog meer '2 minutenmissies'.


Het boek is verder fijn opgebouwd. Eerst lees je hoe je dit boek moet lezen en waar de term '2 minutenmissies', die veelvuldig in dit boek voorkomt, op slaat. Vervolgens maak je kennis met twee superhelden, kapitein Flipper (een zeehond) en Martin (de schrijver van dit boek). Na de uitleg hoe je dit boek gebruikt en de regels van #2minutensuperhelden volgen zestien missies én een bonusmissie. Bij elke missie kun je superheldenpunten verdienen. Het boek eindigt met de superheldenpunten waarin aangegeven staat hoe je de punten van je missies moet tellen en wat voor #2minutensuperheld je volgens het totaal aantal punten bent.

Er zijn veel diverse soorten missies. Een paar voorbeelden: 'iets leren over slecht plastic', 'weg met al dat plastic in de supermarkt' en 'het-weg-met-dat-plastic-feestje'. Elke missie staat boordevol informatie, weetjes, tips en natuurlijk 'jouw 2 minutenmissie'. Vaak zijn er per missie drie of meer '2 minutenmissies' (soms wel vijf of meer!)


Er staan soms best ingewikkelde (leen)woorden in die niet allemaal even helder worden uitgelegd en er staan ook wat hele grote getallen in, daarom het beste in te zetten voor middenbouw (vanaf midden groep 5) en bovenbouw.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page