top of page

Sara Paletti - Thuis van Manon Sikkel


Kinderen die Sara Paletti al hebben gelezen of dit boek voorgelezen hebben gekregen, kunnen weer veel plezier beleven aan dit nieuwe, tweede verhaal over de grappige, eigenzinnige, vindingrijke en sociale Sara Paletti.


Dit tweede verhaal gaat (weer) over het redden van de flat waar Sara in woont. Een hele oude flat waar veel aan moet gebeuren. De burgemeester wil de flat daarom ook afbreken. Sara wil voorkomen dat de flat wordt gesloopt, en geeft zich op voor het tv-programma 'Bij mij thuis'. Ze trommelt de flatbewoners op de flat heel gezellig te maken. Samen met het bonte gezelschap aan bewoners (mensen met diverse achtergronden en beroepen, onder andere studenten, een vader van een drieling en Oekraïense vluchtelingen) maken ze niet alleen de flat gezellig, maar maken ze de flat ook mooi aan de buitenkant. Maar het verhaal gaat ook over Alfie, de jongen in de jurk die op de zesde verdieping van de flat woont. Alfies moeder is op reis gegaan en Alfie wil dat Sara hem helpt zijn moeder te zoeken. Ook hiervoor bedenkt Sara een plan en vanuit dat eerste plan, ontstaat weer een bijzonder tweede plan dat weer verbonden is met de sloop van de flat. Deze twee verhaallijnen komen heel mooi samen.

Dit boek is goed los te lezen. Het is niet nodig, maar wel leuk, om het eerste deel te lezen. Je leest een vervolgverhaal, maar het zou zo een nieuw boek kunnen zijn. Elke bewoner die in de flat woont, wordt voorgesteld. Dat gebeurt in dit boek door middel van een simpele fotogalerij aan het begin van het verhaal. Handig, want zo ken je meteen alle bewoners van de flat. Maar ook tijdens het verhaal wordt snel duidelijk wie wie is.


Manon Sikkel weet met dit boek de kinderen wederom aan het lachen te krijgen. Leesplezier gegarandeerd. De humor spat van de bladzijden af, ondanks dat er een serieus verhaal verteld wordt dat dicht bij kinderen kan staan. Het slopen van je huis/ verhuizen, het verlies van een dierbare en teleurstellingen verwerken zijn zaken waar kinderen ook mee te maken (kunnen) krijgen. Manon Sikkel heeft een goede balans tussen 'serieus' en 'grappig' gevonden.


Doordat de tekst eenvoudig is, de vormgeving afwisselend is en eigenlijk op elke bladzijde wel een illustratie staat, is het een toegankelijk boek. De vele illustraties van Katrien Holland zijn vrolijk en kleurrijk en een aantal illustraties zijn ook nog eens supergrappig. Ze helpen kinderen goed een compleet beeld te vormen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page