top of page

Sara Paletti van Manon Sikkel


Sara woont met haar ouders op de dertiende verdieping in een oude, vervallen flat die gesloopt moet worden. Vader Paulo, werkt in een fabriek en haar moeder, Betty, is uitvinder. Ze zijn allebei heel druk, maar Sara vermaakt zich wel in en rondom haar flatgebouw. Bijvoorbeeld in haar eigen kapsalon 'Sara's kapsalon, de lachende schaar' op de begane grond en in haar Bejaardenmuseum, de bouwkeet die bij de flat staat. Als ze een lief jongetje in een meisjesjurk, genaamd Alfie, ontmoet, gaan ze samen proberen de flat van de sloop te redden. Zal het hen lukken de sloop van de flat te stoppen?


Manon Sikkel weet weer diverse thema's in één verhaal te stoppen op een fijne, grappige en toegankelijke manier. De thema's vriendschap, familie, inclusiviteit en doorzettingsvermogen zijn erg mooi met elkaar verweven. Erg passend bij de leeftijd.


Alle dingen die Sara meemaakt, zijn eigenlijk allerlei kleine verhaaltjes (in 18 hoofdstukken) die samen één groot verhaal vormen. Dat maakt het een goed boek om te lezen of voor te lezen op meerdere leesmomenten.

Het boek bevat ook heerlijke woordspelingen waardoor kinderen makkelijk meerdere betekenissen van één woord kunnen leren, zoals 'ik ben een enig kind', om daarna te praten over 'ik ben enig kind'. Ook de uitspraken van Sara zijn vaak heel geestig en wijs: 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'; een voor veel bekende uitspraak uit een ander kinderboek. Een boek vol lekker eigenwijze en eigengereide kinderen met creatieve oplossingen voor alle problemen.


De uitleg, vooral in het begin van het boek, tussen de regels en het verhaal door, is fijn voor het hele verhaal en verhelderend voor de minder ervaren lezer. De vele kleurrijke en grappige illustraties zijn vrolijk en vertellen het verhaal, samen met de tekst. Een erg mooie wisselwerking.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page