top of page

Scheten uit de schoorsteen van Marc ter Horst


Een grappig, maar serieus prentenboek voor kleuters over het klimaat en klimaatverandering.


Op een eenvoudige en grappige manier wordt met weinig woorden en vooral veel 'scheten' duidelijk gemaakt hoe wij als mensen (en de dieren) invloed hebben op het klimaat. En niet alleen wat we niet helemaal goed doen, maar ook wat we er zelf aan kunnen doen.


Wat gebeurt er met de scheten van een koe? Waar gaan de scheten van de auto naartoe? Stap voor stap wordt kort maar krachtig uitgelegd welke invloed 'de scheten' van mens, fabrieken en dier hebben op de natuur. Er wordt uitgelegd dat het door de scheten warmer wordt, dat het weer gekke dingen doet, dat het ijs op de Noordpool smelt en dat het water stijgt. Wat mooi is, is dat Marc ter Horst daarna de overgang maakt naar wat al wel goed gaat, zoals windmolens, elektrische auto's en geen vlees meer eten. Heel fijn dat het boek positief afsluit, dat we er met z'n allen wat aan kunnen doen.


De tekst wordt goed ondersteund door de strakke, duidelijke en grote illustraties. Heel overzichtelijk en een mooi kleurenpalet.

Marc ter Horst laat duidelijk zien dat iedereen een bijdrage levert en kan leveren aan het klimaatprobleem én de oplossingen.


Leuk om voor te lezen aan kleuters. Geheid lol en gekkigheid met zo vaak het woord 'scheten' en de kleine (en grote) afgebeelde scheten. Want hoe leuk is het als de voorlezer 'scheten' voorleest én je als luisteraar de scheet 'ziet' in het boek! De vraag is wel of alle kleuters dit boek begrijpen zoals het is opgebouwd. Dit boek zou het misschien juist goed doen bij wat oudere kinderen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page