top of page

Stier op de weg van Corien Oranje


Meer leesplezier bij je kinderen zien? Laat kinderen dan vooral dit boek lezen!


Dit vrolijke en spannende verhaal gaat over juf Fiep en groep 3. Er zijn inmiddels al heel wat boeken verschenen over juf Fiep en dit is de meest recente. De boeken over juf Fiep zijn eenvoudige leesboeken voor beginnende lezers die grappig zijn én een goed verhaal vertellen. Enorme aanraders om in je kast in je groep 3 te hebben staan of om thuis te hebben. Heel geschikt voor kinderen die hard bezig zijn met het leren lezen.


In dit verhaal gaat juf Fiep fietsen om geld in te zamelen voor haar zieke hond. Niet haar idee. Als de kinderen van groep 3 haar op een dag erg verdrietig zien omdat haar hond ziek is en de operatie te duur is, komen zij met een plan om geld in te zamelen. En wat voor een plan: een sponsortocht! Het wordt een gekkenhuis op het veld bij de berg; heel het dorp loopt uit. Mensen kunnen van alles doen om geld te doneren. Ze mogen bijvoorbeeld geld betalen om op een stier te zitten, maar dat wil dan weer niemand. Maar eigenlijk komt iedereen voor juf Fiep. Juf Fiep gaat de berg op en af fietsen met haar racefiets en als ze dat binnen een uur doet, levert dat genoeg geld voor de operatie van haar hond binnen te halen. Het wordt pittig, compleet met valpartijen en een botsing met een dolle stier. Zal het haar lukken?

Dit boek is het meest geschikt voor kinderen die een leesniveau hebben dat past bij eind groep 3. Er staan ook wat Engelse woorden in die goed te lezen zijn, omdat tussen haakjes achter het woord geschreven staat hoe je het uit moet spreken, bijvoorbeeld: 'je zegt: koo tsj' achter de zin 'ik ben coach'. Dat maakt het niet zo erg dat er wat leenwoorden in dit boek staan.


De sponsortocht is essentieel voor dit boek, daarom is het zeker niet gek dat dit woord gewoon in het boek staat, ook al is dat nog wat moeilijk. Met streepjes ertussen is het goed leesbaar ('spon-sor-tocht'), zodat je het ook precies goed uitspreekt. Wat moeilijkere woorden worden goed duidelijk in de context of door de toevoeging van de illustraties. De zwart-witillustraties van Marja Meijer zijn vrolijk en lieflijk. Heel fijn dat ze niet het hele verhaal vertellen, maar dat je de tekst ook nog nodig hebt om het hele verhaal te begrijpen. Precies dat helpt kinderen goed bij het leesproces. Daarnaast nodigt de fleurige voorkant uit tot lezen. Je moet tijdens het lezen wel goed opletten, want er komen een Aad en een Aart in het boek voor.


Wat dit verhaal extra aantrekkelijk maakt, is dat het gebaseerd is op twee waargebeurde verhalen: het verhaal van wielrenner Wim van Est en het verhaal van een stier in Amerika die wielrenners aanviel.


Kommentare


bottom of page