top of page

Stinkers of instinkers van Nick Caruso en Dani Rabaiotti


Leuk, humoristisch en informatief boek met de gekste dierenweetjes die toevallig vaak met poep te maken hebben.


Het boek start met een inleiding 'Dit is een boek over poep. Precies. Poep. Je weet wel die smurrie die uit je achterste komt (en trouwens ook uit de achterwerken van de meeste dieren)'. Er volgt een flink gevulde bladzijde met veel informatie over wat poep is, welke soorten poep er zijn en het begrip instinkers wordt uitgelegd op een leuke manier ('Hork, hork, hork. Soep eet je met een lepel). De inleiding wordt afgesloten met de zin 'Laten we nu eens testen hoe goed jij kunt raden...'


Dat raden kan volop: er volgen negentien weetjes over bekende en wat minder bekende dieren, waar zelfs volwassenen iets van leren (er staan genoeg fabels tussen...).

Op de ene bladzijde staat het weetje en de vraag 'Waar? Of instinker?' En als je de bladzijde omslaat, wordt het antwoord op de vraag gegeven. Leuke weetjes, zoals 'De bulten van kamelen zijn gevuld met water', 'Konijnen eten hun eigen poep' en 'Een kamelon neemt de kleur van zijn omgeving aan'. Het laatste raadsel is een leuke logische afsluiting.


Door de titel en de uitgebreide inleiding denk je snel dat alles in dit boek over poep gaat, maar dat is dus niet zo. Hoewel de weetjes over poep bij de zevenjarige die dit boek heeft gelezen bijzonder goed vielen..

Door de kleuren, het prettige lettertype en de grapjes in de tekstwolkjes is het een aantrekkelijk boek. Over de vertaling van Jan Paul Schutten moet nog wel gezegd worden dat het daadwerkelijk geestig vertaald is en heel goed past bij onze nuchtere Nederlanders.


Het boek is geschikt voor sterke lezers eind groep 3, maar vanaf groep 4 helemaal goed te gebruiken. Kinderen zullen smullen. Leuk om samen te laten lezen zodat kinderen er onderling over kunnen praten en bovenal samen kunnen grinniken over sommige weetjes. Echt een boek om het met elkaar of met de klas over te hebben; om meer te leren.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page