top of page

Thuis bij Vinnie & Flos van Marte Jongbloed & Natascha Stenvert


'Snotteflos! Als je het nou gewoon eens probeert!'


Als je op zoek bent naar een voorleesboek met korte verhalen over alledaagse dingen die kleuters meemaken, is dit een zeer aan te bevelen boek. 'Thuis bij Vinnie & Flos' bevat alle verhalen uit de eerder verschenen boeken 'Nieuwe vrienden' en 'Op bezoek'; dertig verhalen en is het hele jaar door in te zetten.


De verhalen gaan over dingen waar een vierjarig kind tegenaan kan lopen wat in zijn of haar wereld ontzettend moeilijk, spannend of intens is. Elk verhaal heeft dezelfde opbouw en is een avontuur op zich. De vierjarige Vinnie vindt iets moeilijk of spannend en Flos het gekke beestje dat bij hem op de kamer woont, moedigt Vinnie aan iets te gaan doen door samen met hem de activiteit voor te bereiden of door stiekem met Vinnie mee te gaan en hem te helpen. Mooi hierbij is dat uiteindelijk Vinnie iets beter kan dan hij denkt, ook al durft hij iets niet of is hij bang. Zulke verhalen geven kleuters moed en veel kleuters zullen nu ook zo'n leuk monsterdierenvriendje willen, want het is een grappig, schattig en ondeugend beestje.


Herkenbare onderwerpen, zoals naar de kapper gaan, zwemles, de eerste keer naar school gaan, een prikje krijgen, logeren, naar een restaurant gaan, naar een museum gaan, naar de tandarts gaan, naar de bieb gaan of een bruiloft worden eenvoudig beschreven met een vleugje humor. Soms vraag je je als voorlezer af of het helemaal verantwoord is wat er in het boek voorkomt, want het is best stoer dat een kind van 4 al naar de winkel om de hoek mag van zijn moeder, als zijn moeder ziek is. Maar gelukkig kan in boeken alles!


Elk verhaal bevat veel speelse en vaak grappige illustraties van Natascha Stenvert die het verhaal mooi aanvullen; ze passen goed bij elk verhaal. En wat Flos betreft: die is zo mooi en grappig geïllustreerd, dat je hem in je hart sluit. Wat een leuk beestje.

Schrijver: Marte Jongbloed

Illustrator: Natascha Stenvert

Jaar: 2023

Genre: voorleesboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page