top of page

Thuis van Mark Janssen


Verwonder je, laat je onderdompelen en geniet van de magie van 'Thuis'.


Die verwondering is bij dit boek een beetje anders dan anders, dus de recensie is ook iets anders dan je wellicht van mij gewend bent...


'Fantastisch', dat zijn de woorden van mijn negenjarige dochter met een warme glimlach van oor tot oor over dit nieuwste prentenboek van Mark Janssen.


Een nieuw prentenboek van Mark Janssen verdient natuurlijk direct aandacht. Zijn boeken zijn hier onverminderd populair in huis. In februari van dit jaar waren wij op bezoek bij Mark Janssen en hadden mijn toen achtjarige dochter en ik de eer om dit nieuwe verhaal te bekijken, natuurlijk nog niet af, maar het verhaal stond als een huis. We keken onze ogen uit. En nu, nu is Thuis af en hebben we dit boek in huis. En we zijn ontzettend blij met dit fantastische eindresultaat. De uitdrukking, 'het staat als een flat' bestaat niet, maar anders had dat die uitspraak de kracht van dit boek goed kunnen uitdrukken. Want wat een sterk, magisch tekstloos prentenboek.


Het verhaal, dat mag je zelf bedenken, want er is geen tekst, maar de beeldende en sprekende illustraties vol details leiden je de weg en helpen je bij het vormen van het verhaal. Heel fijn, tekstloze of woordloze prentenboeken. Hier kun je lezen waarom deze boeken zo goed zijn. Maar laat ik hier één ding zeggen, er zijn lang nog niet genoeg tekstloze prentenboeken.

De kleuren die gebruikt zijn voor het prentenboek 'Thuis' zijn magisch en de details verbluffend. Veelal warme herfsttinten, zoals oranje, groen en bruin, maar ook pagina's in blauwtinten, nemen je mee op een dromerig avontuur en trekken je het verhaal in. Het avontuur van het meisje Ava en het ruimtewezen Moon. Moon landt en Ava neemt Moon mee haar wereld in. Op dit avontuur komen ze veel verschillende dieren tegen en laat Ava haar dorp zien. Tenminste dat is wat wij ervan maken, want door de ontbrekende tekst mag de lezer zelf een eigen verhaal maken. Nadat Ava en Moon in slaap zijn gevallen, gaat Moon weer weg. Hij laat een verdrietige Ava achter. Als dat maar goed komt...


Je kunt er niet omheen. Ieder zal bij dit boek een geheel eigen verhaal maken van deze sprekende beelden, maar er zal wel gebruik gemaakt worden van de vaste elementen uit de illustraties. Hier in huis kwamen al twee verschillende verhalen met eenzelfde basis die we elkaar hebben voorgelezen. Dan kan met recht genoemd worden dat het een geslaagd boek is. Ook al blijft de vraag hoe het voertuig van Moon ineens weer heel is. Dat element mag je zelf invullen, maar is voor kinderen met minder fantasie wellicht wat moeilijker zelf te bedenken.


Met de jongste ontdekten we samen welke dieren in het verhaal zitten; hij weet de beestjes beter bij naam te noemen dan de anderen in huis.. en zelfs een verstopt zeedier werd gespot. Sommige dieren zien er net even anders uit en ook dat werd benoemd: 'een wel heel gekke, te lange dolfijn, hoor'. Maar juist dit soort beelden laten veel over aan de eigen fantasie, waardoor het verdwalen in verhalen makkelijker kan gaan.


Een aanrader om thuis eindeloos verhalen bij te vertellen of om in te zetten in je klas, voor jong en oud. Niet alleen het samen vertellen of schrijven van verhalen kan geoefend worden, maar ook is dit boek inzetbaar als gespreksstarter als het gaat om je thuis voelen, vriendschappen en afscheid moeten nemen.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page