top of page

Toen het oorlog was 1914-1918 van Marrit Boogaars, Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal

'Toen het oorlog was 1914-1918' is een prachtig indrukwekkend en duidelijk boek, net als het eerder verschenen boek 'Toen het oorlog was 1939-1945'. Het boek is speels en overzichtelijk opgebouwd met precies de juiste informatie over een specifiek onderwerp.


In tien hoofdstukken met veel blokken tekst, foto's en zeer goed passende illustraties van Irene Goede krijg je een goed beeld van de diverse kanten van de Eerste Wereldoorlog. Het boek start met een duidelijk 'Waarom je dit eerst moet lezen', zodat je snapt hoe je het boek kunt of moet lezen. Het komt erop neer dat je na dit eerste hoofdstuk zelf de volgorde kunt bepalen van de te lezen hoofdstukken. Wel zo fijn, want basisinformatie, zoals het belang om iets te weten over de Eerste Wereldoorlog en waarom deze oorlog gevoerd werd, is bijvoorbeeld erg onmisbaar. Fijn daarbij is dat bepaalde begrippen worden toegelicht en je aan de hand van een kaart goed de verhoudingen tussen de landen die betrokken zijn bij deze oorlog ziet. Na dit heldere hoofdstuk volgt een overzichtelijke tijdlijn, waarin alle belangrijke gebeurtenissen op volgorde staan vermeld (per jaar). Alle hoofdstukken daarna bevatten veel informatie in rijke en toegankelijke taal met regelmatig blokjes als 'Hij/zij was erbij', 'Dit gebeurde ook nog' of 'Wat anderen niet weten en jij nu wel'. Dit spreekt de lezer net even wat meer aan. Onderwerpen die aan bod komen zijn heel divers. Uiteraard gaat het over het ontstaan van de Grote Oorlog, maar ook over mens en dier, voedsel, wapens, sporen van de oorlog en uiteraard veel meer. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een vraag (en wat informatie) om over na te denken, waardoor het boek een net iets interactievere insteek krijgt.


Een heel leerzaam, informatief boek voor 10+ dat elke bovenbouwklas in de kast moet hebben staan, want waar vind je een boek over de Eerste Wereldoorlog waar vrijwel alles in staat? En wil je dan nog meer weten, dan kun je de bronnenlijst achterin goed gebruiken. Vooral door de afwisseling wat betreft onderwerpen, lay-out en de wijze waarop de lezer bij het boek wordt betrokken is dit een zeer aan te bevelen boek.

Schrijver: Marrit Boogaars, Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal

Illustrator: Irene Goede

Jaar: 2021

Genre: non-fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Gottmer

Comments


bottom of page