top of page

Tuil de thuisblijfuil van Smriti Halls


Een prachtig geïllustreerd prentenboek met een mooie, lieve en duidelijke boodschap.


Dit boek valt alleen al op vanwege de illustraties en het omslag van Lucy Fleming. De ogen van Tuil de thuisblijfuil kijken je lieflijk aan vanaf het omslag. Dat maakt direct nieuwsgierig. Zodra je het boek openslaat, stap je in de wereld van de kleine uil Tuil. De tekst is op rijm en pakt je direct vanaf het begin. De ene bladzijde is wel net iets ritmischer dan de andere, maar in het geheel heel toegankelijk.


Tuil de uil is een beetje een koppige uil, die het heel fijn vindt in zijn huis. Hij gaat er niet graag op uit:

'Alle andere uiltjes verlieten gauw het nest.

Maar Tuil was heel gelukkig. Hij zei: 'Thuisblijven is het best!'.

Maar ondanks dat hij het heerlijk vindt thuis, voelt hij zich erg alleen. Totdat muis Momo langskomt. Elke nacht is Momo er. Momo probeert Tuil mee te nemen naar buiten, maar Tuil weigert. 'Thuisblijven is het best!'

Maar dan komt Momo ineens niet meer langs en Tuil besluit dat hij naar buiten moet en dapper moet zijn. Daar gaat hij, op zoek naar Momo. Zal hij Momo vinden?

Door de sfeervolle illustraties en de zwierige, ritmische tekst is dit een goed voorleesboek voor de jongere kleuters (en oudere peuters). Het onderwerp slaat ook aan, want veel jonge kinderen houden nog niet zo van avontuur of veranderingen. Juist de avontuurlijke kleuters zouden in dit verhaal Tuil kunnen helpen, want hoe zorg jij ervoor dat je toch iets doet wat je spannend vindt? Een mooi verhaal over doorzetten, angsten overwinnen, nieuwe dingen ontdekken en over vriendschap. Genoeg aanknopingspunten om gesprekken over aan te gaan.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page