top of page

Van de Noordpool naar Nairobi van Yannick Van Der Velde


Een toegankelijk, grappig en erg leerzaam (voorlees)boek voor jonge kinderen over het klimaat en klimaatverandering.


De negenjarige Isabelle en Laurens zijn al vanaf hun derde 'bestste vrienden'. Isabelle is verschrikkelijk zenuwachtig voor morgen, want dan heeft ze haar spreekbeurt. Laurens besluit haar te helpen en blijft daarom ook maar slapen. Het lukt Isabelle niet om te slapen en als ze een stemmetje hoort al helemaal niet meer. Opeens verschijnt er een molletje met een schepje middenin haar kamer, zomaar uit de vloer. Hij denkt dat hij een gang naar Nairobi heeft gegraven, naar zijn penvriendin Kijani, maar helaas, hij is in Nederland uitgekomen. Laurens wordt er ook wakker van; ze besluiten het molletje, Meneertje Santos, te helpen. Ze kruipen Meneertje Santos achterna en meerdere keren denken ze in Nairobi te zijn, maar helaas, elke keer ontmoeten ze allerlei andere dieren met problemen. En die problemen weet Isabelle creatief op te lossen. Maar helaas nog steeds geen Kijani gevonden. Zal het hen lukken Kijani te vinden?


Met een blinde mol die naarstig op zoek is, weet je al dat het een leuk avontuur zal worden. Meneertje Santos kan niet goed zien, maar hij heeft wel een 'talenknabbel'; hij is van de letterlijke taal, want een 'kraanvogel kan toch gewoon de kraan open zetten, als die dorst heeft..?'

Fijn taalgebruik met veel goed te begrijpen, maar hilarische woordgrapjes. En ook nét niet te veel. De dieren die de kinderen tegenkomen hebben allemaal iets grappigs, leuks of schattigs. Een humoristisch, origineel avontuur over een actueel onderwerp, namelijk het klimaat en de klimaatverandering.


Achterin het boek vind je nog extra informatie over onder andere @justdiggit, biodiversiteit, het terugbrengen van bomen, over droogte en overstromingen en tips om zelf aan de slag te gaan. Vooral handig voor de leerkracht of ouder die het boek voorleest of voor de gevorderde lezer.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page