top of page

Van oerknal tot robot van Marc ter Horst


Marc ter Horst heeft in dit boek van bijna veertig onderwerpen het begin uitgewerkt. Dat klinkt misschien wat gek, maar alles in de wereld heeft een begin. Zo schrijft hij in dit boek over het begin van de wereld, het heelal, het begin van God, het begin van dinosaurussen, maar ook over minder voor de hand liggende onderwerpen zoals het begin van een boek, het begin van vakantie, het begin van taal en vuur. Kortom, heel uiteenlopende onderwerpen.


Dit boek is vanuit een wetenschappelijke insteek gemaakt en staat dus boordevol feiten, vandaar dat het boek begint met het begin van het heelal, de oerknal, volgens veel mensen het begin van alles. Dat is natuurlijk voor sommige mensen niet zoals de aarde is ontstaan. Marc ter Horst maakt dan ook terecht de opmerking 'Toch denken veel mensen dat het zo is gegaan', hiermee lijkt hij aan te geven dat hier anders over denken prima is. Datzelfde geldt voor Het begin van God. Ook hier wordt dit vanuit de wetenschap beschreven: 'Wetenschappers denken dat veel godsdiensten zo zijn ontstaan. Mensen zien iets wat ze niet begrijpen en bedenken er dan een god voor'. Op deze manier lijkt Marc ter Horst de lezer weer te laten zien dat je anders mag zijn en anders mag denken. Je merkt aan deze onderwerpen dat het boek geschikt is voor een breed publiek.


De onderwerpen die Marc ter Horst heeft gekozen, zijn divers. Leuk zijn bijvoorbeeld het begin van soorten, waarin je kennis maakt met de zezel en het begin van slaap, waarin je leert hoe je lichaam weet wanneer het op moet staan en wanneer het moet slapen. Ook interessant is het begin van wetenschap, waarin niet alleen uitleg staat wat het is, maar waar ook een stukje geschiedenis van de wetenschap wordt geschetst.

De schrijfwijze is erg prettig. Marc ter Horst spreekt de lezer regelmatig aan en omdat hij ook veel schrijft vanuit de ik-vorm, is het boek fijn om te lezen. Er staan korte, vlot leesbare zinnen in en de uitleg van lastige begrippen is laagdrempelig. De manier waarop het boek is vormgegeven, maakt het extra aantrekkelijk. Elk onderwerp wordt op twee bladzijden beschreven in korte blokjes tekst en alle onderwerpen zijn voorzien van speelse en grappige illustraties van Eliane Gerrits. Wil je nog iets opzoeken, dan vind je achterin het boek een register.


Handig boek om in te zetten bij natuur en wetenschap, aardrijkskunde, geschiedenis, en filosofie, maar ook ideaal om voor spreekbeurten te gebruiken. Het is aan te raden een verhaal voor te lezen als introductie bij een nieuw thema in de klas of thuis bij behoefte aan duidelijkheid over een onderwerp of bij interesse in een van de bijna veertig onderwerpen.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page