top of page

Vanaf hier kun je de hele wereld zien van Enne Koens


Een sprankelend boek over een meisje dat op zoek is naar zichzelf.


Dit boek gaat over Dee, die met haar moeder in een flat woont. Ze wonen in een flat waar iedereen elkaar lijkt te kennen. De flat staat in een wijk met heel veel flats en in een wijk waar veel mensen van diverse culturen wonen. Dee houdt ervan om naar buiten te kijken en alle bewoners te leren kennen in alle flats. Dee’s vriend, Vito, woont vlakbij in dezelfde flat. Hij is haar steun en toeverlaat. Ook buurjongen Kevin die bij Vito en Dee op school zit, woont in hun flat. Ze hebben allemaal wat: Kevins ouders gaan uit elkaar, Vito’s ouders werken heel hard in hun Italiaanse ijssalon en Dee is op zoek naar wie ze is. Is haar moeder wel haar moeder? Ze ziet er totaal anders uit en mensen staren altijd naar hen alsof ze duidelijk niet bij elkaar horen. Als Dee op een dag bij de brievenbus een brief vindt met ‘retour afzender’ erop, probeert Dee te achterhalen bij wie de brief afgeleverd zou moeten worden. Ze opent de brief en gaat onder andere praten met postbode Bilal, de man van de heks, de slager Vuk en de mooie Grazia. Dee vindt, samen met Vito, steeds nieuwe aanwijzingen die uiteindelijk leiden naar de vraag wie Dee nu eigenlijk is. Haar moeder en Dee draaien voortdurend om elkaar heen wat afstand schept, maar zal Dee toch achter de waarheid komen, die haar moeder lijkt te verbergen?


Een fantastisch opgebouwd broek. De brief speelt steeds een schakel tussen alle diverse personages en gebeurtenissen. Eerst lijkt de zoektocht een beetje veel op hetzelfde; vragen stellen aan steeds een ander, totdat het verhaal een verrassende wending krijgt. Vanaf dat moment wil je als lezer steeds sneller doorlezen. Heel mooi hoe Enne Koens familieproblemen, vriendschappen, zoektochten naar jezelf en diversiteit met elkaar verbindt.


De taal is ook pakkend: veelal korte zinnen in korte hoofdstukken, mooi met elkaar verbonden én beeldspraak, maar niet te veel, juist op momenten dat wat humor mag.


Mooie details: de kleine tekeningen die terugkomen aan het begin en aan het eind van elk hoofdstuk die samen een een verhaal lijken te vertellen, het prachtige boekomslag, het fijne dunne papier en het lettertype. Deze dingen samen maken het boek alleen al een verrassend mooi geheel.


Een aanrader om in elke bovenbouwklas te hebben staan.

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page