top of page

Vandaag komen we niet meer thuis van Enne Koens

Het zal je maar gebeuren. Je vader haalt je op van school en weet niet hoe snel hij ervandoor moet gaan. Je rijdt uren met af en toe een stop en ondertussen zegt je vader niet wat er aan de hand is. Dat overkomt Mirza in 'Vandaag komen we niet meer thuis'. Wat blijkt, veel later in het verhaal, Mirza's vader heeft er een potje van gemaakt en besloot daarom te vluchten naar zijn ouderlijk huis; het huis van zijn overleden ouders in een vreemd land, ver weg. Het doet wat denken aan een Balkanland, dat is het niet. Het is een land dat niet bestaat (dat aanvoelt als een echt land), met een taal die niet bestaat (die erg sprekend is) en met dieren die niet bestaan (die je zo zou willen hebben). In dit land bouwen ze samen een nieuw bestaan op, maar dat is moeilijk. Mirza moet wennen aan de taal, de mensen, de gebruiken en voelt zich een vreemdeling. De gesprekken in zijn hoofd met zijn beste vriend en de band die hij opbouwt met het bosdier, een slüwen helpen hem erdoorheen. Er ontstaan nieuwe vriendschappen en uiteindelijk een nieuw thuis.


Enne Koens heeft met dit boek een prachtig belangrijk verhaal verteld. In drie delen die allemaal prachtig zijn vormgegeven, mede dankzij de zachte, schitterende illustraties van Maartje Kuiper die echt extra sfeer aan het verhaal geven. Met korte zinnen, die opvallen, omdat ze zo krachtig zijn, heeft Enne Koens ervoor gezorgd dat het verhaal je niet los laat. Maar misschien komt dat nog wel meer omdat het leest als een écht waargebeurd verhaal, terwijl dat niet het geval is. Toch zullen nieuwkomers zich wellicht herkennen in stukken van dit omgekeerde vluchtverhaal.


De vlucht van Mirza en zijn vader is goed opgebouwd. Vanaf het begin voel je de gejaagdheid van de vader tegenover de verbazing van Mirza. Daarna voel je de stilte en merk je de strijd die zowel vader als zoon hebben op hun nieuwe plek.


Een mooie insteek om te laten zien wat er gebeurt als je vlucht en dan vanuit een originele invalshoek: terugvluchten naar huis.

Schrijver: Enne Koens

Illustrator: Maartje Kuiper

Jaar: 2024

Genre: fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Luitingh- Sijthoff

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page