top of page

Vergeet mij niet van Janny van der Molen


Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik over het boek moet schrijven, woorden schieten te kort voor alles wat er gebeurt in dit boek én in de wereld. Dat juist nu, in tijden van de oorlog in Oekraïne, een boek verschijnt (maart 2022) waarin vanuit verschillende perspectieven wordt verteld hoe de Tweede Wereldoorlog is ervaren is des te confronterender, maar ontzettend goed dát dit soort boeken bestaan.


Janny van der Molen is erg goed in het toegankelijk maken van deze moeilijke heftige onderwerpen voor kinderen. In dit boek gaat het specifiek over leven in een oorlog als kind en vriendschap in deze moeilijke tijd. Want hoe heftig is het voor kinderen om je ouders, zus(sen), broer(s) en vrienden te verliezen, alleen in deze wereld op te moeten groeien...En dan heb ik het nog geeneens over weten dat je eigen leven misschien wel eindigt, veel eerder dan zou moeten en op een vreselijke wijze. Het woord 'vermoord' komt dan ook een aantal keer voorbij in dit boek. De waarheid wordt niet ontweken, maar wel rustig met eenvoudige woorden verteld. En vrienden, 'maken je aan het lachen, helpen je als het moeilijk is, komen voor je op, laten je voelen dat je de moeite waard bent'.


In dit boek beschrijft Janny van der Molen het vrijwel onbekende verhaal van twaalf vrienden, hoe deze vrienden gerelateerd zijn aan Anne Frank, hoe zij in de oorlog leefden en wat zij meemaakten. Ontmoet Peter Schiff, Juultje Ketellapper, Mary Bos, Sanne Ledermann, Jacqueline van Maarsen, Ietje Swillens, Helmut Silberberg, Kitty Egyedi, Nanette Blitz, Martha van den Berg, Peter van Pels en Hannah Goslar. Mooie, maar erg indrukwekkende verhalen.


Elk verhaal start met een korte introductie over deze vriend of vriendin van Anne, waarna het verhaal start. Elk verhaal is anders en elk verhaal greep me aan. Wat me het meest bij is gebleven is het verhaal van Peter van Pels; het weggaan van zijn vader naar 'de plek waar niemand wil zijn'. Een van de slikmomenten in dit boek...

Het verhaal is voorzien van prachtige, realistische illustraties, gemaakt door Martijn van der Linden. Deze illustraties geven precies de juiste kleur aan deze vrienden van Anne Frank. Heel knap gedaan.


Achterin staat nog veel extra informatie over hoe het boek tot stand is gekomen en extra informatie over de hoofdpersonen en zijn of haar familie. Heel fijn, want soms ben je als lezer wel echt benieuwd hoe het verhaal van iemand verder is gegaan. Soms moest je wel even terugbladeren naar het verhaal zelf, want... al die namen!


Zeker geschikt voor de bovenbouw, voor kinderen die hier meer over wíllen (of zouden moeten?) weten. Ook heel goed om elke dag een verhaal voor te lezen, er samen over door te praten, juist nu....

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page