top of page

Vleugels maken de vlinder van Lauren Fairgrieve en Kate Read


In 'Vleugels maken de vlinder' maak je kennis met tien heel verschillende vlinders én je kunt ook nog eens van elke vlinder een paartje maken en ophangen. Dit boek bevat namelijk van 20 kleurrijke vlinders 3D-modellen die je zelf in elkaar kunt zetten.


Direct als je het boek openslaat vind je uitleg over hoe je de vlinders maakt. Alle onderdelen van de vlinders zijn op de bladzijden daarna te vinden met daarboven de naam van de vlinder. Zo weet je precies welke vlinder je voor je hebt. In vier heldere stappen, die met getallen zijn aangegeven, zet je zo de vlinders in elkaar. Het is de bedoeling dat je de onderdelen uit het boek drukt en dan een vlinder in elkaar zet met twee helften. Vervolgens kun je ze ophangen door een dunne draad door de gaatjes in de vleugels te rijgen. Let op: ervaring leert dat je de vlinders, zonder dat je het doorhebt, toch verkeerd in elkaar kan zetten, terwijl de stappen heel duidelijk zijn. Dan heb je dus de bovenkant en de onderkant van de vlinder net even andersom. Aan te raden is dan ook dat je eerst de informatie over de tien vlinders achterin het boek leest.


Achterin het boek lees je over elke vlinder waar ze leven, waar de naam vandaan komt en je leest iets over rupsen. Bij veel vlinders lees je ook nog apart wat informatie over verschillen in uiterlijk tussen het mannetje en vrouwtje. Eigenlijk precies de informatie waar je nieuwsgierig naar zou kunnen zijn en informatie die overzichtelijk is, omdat bij bijna elke vlinder de opbouw van de uitleg hetzelfde is.


Alle informatie is voorzien van fleurige illustraties in kleuren die passen bij de vlinder of bij het leefgebied van de vlinder. Dat maakt de twee bladzijden over een vlinder heel aantrekkelijk. De illustraties van Kate Read zijn werkelijk prachtig. Alleen de voorkant is al prachtig; fris en kleurig; echt passend bij de lente.


Je zou in de klas de vlinders kunnen maken, ze allemaal op kunnen hangen en de kinderen tijdens het voorlezen van het verhaal de juiste vlinders laten aanwijzen. Dan moeten ze op basis van kenmerken raden welke vlinders bij welk verhaal horen. Als dat lastig is, kun je ook één vlinder van elke soort ophangen. Op die manier leren werk je bijvoorbeeld aan begrijpend luisteren. Uiteraard kun je ook zelf vlinders laten maken door de kinderen en die ophangen.


Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 5 om aan voor te lezen en om zelf te lezen vanaf een jaar of 9.


Nieuwsgierig naar meer? Er is ook een vergelijkbaar vogelboek met uitdrukkaarten gemaakt door dezelfde auteurs: 'Veren maken de vogel'.

Schrijver: Lauren Fairgrieve

Illustrator: Kate Read

Vertaler: Irene Kunst

Jaar: 2024

Genre: non-fictie/doeboek

Leeftijd: 5+/ 9+

Uitgeverij: Rubinstein

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page