top of page

Vlinderkind van Marc Majewski

'Vlinderkind' is een beeldschoon, krachtig prentenboek met kleurrijke, zwierige en speelse illustraties. De illustraties maken het werkelijk een betoverend geheel; eigenlijk zijn de illustraties niet te vangen in woorden, zo rijk, dynamisch fleurig en krachtig.


Als je het boek openslaat, moet je niet te snel beginnen met het verhaal. Kijk vooral ook naar de schutbladen. Je ziet een veld vol bloemen met mooie kleuren, waarbij de wind duidelijk zichtbaar is in het golvende gras. Als je vervolgens met het verhaal begint, merk je direct dat het kind in dit verhaal dol is op vlinders: 'Ik ben een vlinder' zijn dan ook de eerste woorden in dit boek op een overvolle bladzijde waarvan je misschien denkt dat het een rommeltje is, maar eigenlijk zijn het allemaal kleine aanwijzingen naar de liefde die dit kind heeft voor vlinders. Zo blij als hij is met zijn vleugels, zo lelijk vinden leeftijdsgenootjes het. De uitdrukkingen op de gezichten van de kinderen die hij tijdens zijn zwierige fladdertocht tegenkomt, spreken boekdelen. Allemaal grimassen, op één meisje na. Niet geheel verrassend misschien dat dat meisje verderop in het boek weer terugkomt. Teleurgesteld en verdrietig druipt het kind af; hij kruipt alleen weg in zijn kamer onder de dekens. Maar gelukkig is daar zijn vader die hem troost en hem wil laten zijn wat hij wil zijn. Hartverwarmend: zo'n vader wil toch iedereen? Samen maken ze nieuwe vleugels. Misschien nog wel mooier vanwege de nieuwe voelsprieten. En dan komt hij diezelfde kinderen weer tegen. Als dat maar goed gaat. Vergeet na het verhaal ook niet te kijken naar de schutbladen achterin...


Marc Majewski heeft op een toegankelijke manier het verhaal van een kind opgetekend dat zich een vlinder voelt en daar trots op is. Met weinig woorden, waarvan je je kunt afvragen of ze nodig waren, laat hij de kracht van creativiteit en jezelf zijn zien én dat je soms een ander nodig hebt om te blijven geloven in jezelf. Vooral de zwierigheid, de vrijheid die hij het kind geeft in de illustraties is sterk. Daarbij helpend zijn de mooie fleurige en kleurrijke velden met bloemen en de rommelige ruimtes in huis die de creatieve geest lijken aan te moedigen. Dat contrast is zeer sterk.


De vertaling is van Edward van de Vendel en zoals je van hem kunt verwachten, is het verhaal goed voor te lezen door het fijne ritme in de korte zinnen.


Een heerlijk prentenboek om keer op keer te bekijken en voor te lezen. Vooral geschikt als je onderwerpen wilt bespreken als anders zijn, andere interesses hebben dan anderen, jezelf zijn, creativiteit en vrij zijn.

Auteur: Marc Majewski

Vertaler: Edward van de Vendel

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page