top of page

Vonk van Tim Tilley


'Verhalen zijn een manier om ons te herinneren aan wie we zijn, maar ook een manier om te ontdekken wie we willen worden'.


Dit verhaal gaat over Wiek. Wiek woont in Vonk. Wiek woont hier met allemaal wezen, allemaal kinderen die onder strenge toezicht van Ma Boeman (Ouwe Ma Boeman) heel hard moeten werken in een luciferfabriek. Op een dag vindt Wiek een heel klein baby'tje in een heel klein eikelwiegje. Hij vindt het erg bijzonder en houdt de vondst geheim, want anders krijgt hij ervan langs van Ma Boeman. 's Nachts staan er ineens drie kleine boswezentjes voor het raam: Hobs. De Hobs, papa Herne, Gemma en Nissa, zijn ontzettend blij dat Wiek het hele kleine baby'tje, Tika, heeft gevonden. Ze willen hem iets teruggeven omdat hij zo aardig is geweest om voor Tika te zorgen. Als dank helpen de Hobs Wiek ontsnappen uit Vonk en uiteindelijk na een spannende vluchtpoging belanden ze in het bos en daar beginnen nieuwe avonturen met de Hobs, de woudelfen, Halve Kroon (het boomhert) en andere dieren en wezens. Wiek voelt zich steeds meer thuis in het bos bij de Hobs en leert wat familie is.


Hij hoort ook geheimen; bijzondere dingen over het bos. Er schijnt een monster te wonen in het bos en als hij er op een gegeven moment achter komt wat het monster is, zet hij alles op alles om het monster te verslaan. En hoe dat afloopt dat moet je zelf maar lezen...


Het is een spannend, betoverend verhaal, vooral een meeslepend verhaal waarin je in de wereld van Wiek stapt. Een wereld die je niet loslaat. Een bijzondere warme wereld waarin de Hobs laten zien dat er voor elkaar zijn en het om elkaar geven twee hele belangrijke dingen zijn om je goed te voelen in het leven. Daarbij wordt mooi in beeld gebracht wat de kracht van de natuur is.


Voorin het boek staat een kaart met alle plekken waar het verhaal zich afspeelt. Heel fijn die overzichtskaarten. Het verhaal is verder voorzien van unieke zwart-wit illustraties. De tekeningen van de personages en omgeving zijn silhouetten, alles zonder gezichtsuitdrukking, helemaal zwart. Heel goed passend bij de sfeer van dit boek.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page