top of page

Waar is Polle Poes? van Marijke Klompmaker


'Waar is Polle Poes?' is een groot kijk- en zoekboek. Niet zo maar een zoekboek, maar een zoekboek met maar liefst tien verschillende grote huizen, waarvan er één een huis in wording is. Nova is namelijk op zoek naar haar poes Polle en gaat, als Polle niet te vinden is in haar eigen huis, bij alle buren kijken of Polle daar is. Die zoektocht is sterk uitgewerkt in voornamelijk beeld. In het grote verhaal van de zoektocht naar Polle Poes, zitten meerdere kleine verhalen verstopt, zoals het verhaal van de boeven en de agenten. En dat allemaal in één groot verhaal. Het meest interessante is natuurlijk of de boeven gepakt worden, naast het feit of Polle Poes gevonden wordt. Maar dát lijkt niet heel moeilijk. Uiteraard moet je even je best doen, maar Polle Poes is goed terug te vinden.


De tien huizen zijn zeer divers en mooi geïllustreerd: een boevenhuis, een huis dat wordt gebouwd, een kinderhotel, een heksenhuisje, een huis dat bestaat uit water en meer. Die huizen barsten van de kamers, mensen, voorwerpen, wezens en andere bijzondere verschijnselen. Je kijkt je ogen uit. De illustraties zijn bijna over de hele pagina aanwezig en staan vol details. Daarbij is de stijl ook nog eens afwisselend. Het meeste is getekend, fijn en klein, maar af en toe staan is er gebruik gemaakt van collages. Heel verrassend en uitdagend. De tekst die erbij staat, voegt net even dat kleine beetje toe wat voor jonge kinderen niet direct uit de context valt af te leiden. Hoewel de vraag waar Polle Poes is niet per de nodig was geweest, want kinderen gaan al vanaf het eerste huis waar Nova langs gaat raden en dus zoeken voordat de vraag überhaupt gesteld wordt.


Achterin staan nog wat zoektips: voorwerpen, mensen of dieren die op elke bladzijde te vinden zijn. Om de voorlezer te helpen staan er ook nog twaalf zoekvragen die je kunt stellen tijdens het voorlezen.


Dit boek vraagt erom uitvoerig bekeken te worden. Eén keer is niet voldoende, want elke keer is er weer wat anders nieuws te ontdekken.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page