top of page

Wakker worden, bos van Karen Jameson en Marc Boutavant

'Wakker worden, bos' laat op een mooie manier zien dat de lente is aangebroken. Vanuit diverse dieren zie je hoe zij het wakker worden beleven. Het bos komt tot leven, waarbij je haast de lente voelt door de sprankelende, frisse illustraties van Marc Boutavant.


In een steeds terugkerend patroon ontdek je welke dieren er wakker worden uit de winterslaap en volop gaan leven. Je ziet op op elke spread drie kinderen, twee wat grotere en een wat kleiner kind, en hun hond die bij het ochtendgloren op pad gaan, het bos in met een picknickmand. Je oog wordt snel getrokken naar het jongste kind, die het meest ontdekkend lijkt te zijn. Elke spread begint met 'Wakker worden....' waar op de stippellijn een naam staat dat het kind (vermoedelijk) geeft aan een dier. Bijvoorbeeld: 'Wakker worden, Zoemertje.' Prachtige, toepasselijke namen van dieren. Er komen heel wat dieren voorbij: bijen, konijnen, muizen, hertjes, beren en meer. Die zijn prachtig nieuwsgierig geïllustreerd, vooral de jonge dieren, want de wereld die zij voor hen ligt, lonkt. Bij elk dier past een prachtig stukje tekst waarin te lezen valt wat het dier doet of kan doen. Dit stukje tekst staat steeds op de rechterbladzijde staat en bevat rijm, waarin ook een patroon te ontdekken valt. De eerste zin is op veel bladzijden een verwijzing naar de winter, waarna in de regels daarna kenmerken van de lente worden verwelkomd die passen bij het dier dat centraal staat op de bladzijde.

Bij 'Zoemertje' staat bijvoorbeeld:


'Het grijs voorbij,

de bloesem blij,

je vleugels van de kou bevrijd.

Lente? Dat is boemzoemtijd.'


Naarmate het verhaal vordert, wordt de lente krachtiger. De winter en het wat sombere verdwijnen naar de achtergrond. Dat symbolische, de herhaling, de kracht van het ritme en de rijke, soms poëtische taal maken het boek een aanrader om voor te lezen en nodigen uit tot vele gesprekken. Het ritme is aanstekelijk; de vertaling van Edward van de Vendel is sterk.


De illustraties van Marc Boutavant stralen warmte uit en sprankelen. Ze geven je echt een warm, lentegevoel. De dieren zijn lieflijk geïllustreerd; zachte kleuren en simpelweg schattige gezichten vallen op. De kinderen ogen ook echt ontspannen, ze genieten en doen de dubbele lading van de titel eer aan: het bos wordt wakker in de lente en wij mensen moeten onze ogen openen, wakker worden en al het moois om ons heen écht te zien.


Vanzelfsprekend is dit boek ideaal om voor te lezen of om activiteiten aan te verbinden tijdens de start van de lente. Verder leent het boek zich ook goed om in te gaan op (alle) seizoenen, winterslaap, (jonge) dieren, de natuur, maar ook op het aanbreken van een nieuwe dag. Voor oudere kinderen is het ook erg boeiend om bijvoorbeeld op zoek te gaan naar betekenissen van woorden: aan welke woorden herken je de lente, het groeien en bloeien? Er zit zo veel verstopt in dit boek, dat je er veel kanten mee op kunt.

Schrijver: Karen Jameson

Illustrator: Marc Boutavant

Vertaler: Edward van de Vendel

Jaar: 2024

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Boycott

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page