top of page

Wolvenhart van Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda


Veertien verhalen over veertien bijzondere, unieke dieren.


In dit boek lees je over de volgende bijzondere dieren. De olifant Hansken geschilderd door Rembrandt. Schaap, Eend en Haan die de eerste luchtballonvaart ooit maakten. Zarafa de giraffe die een wereldreis maakte. Lobo de wolf die jager Ernest steeds te slim af was. Het paard Hans dat een rekenwonder was of leek het maar alsof? De superslimme politiehond Albert die zorgde voor bewijs in veel politiezaken. Togo de dappere sledehond die door weer en wind een belangrijk aandeel had bij het bezorgen van een serum ten tijde van een heftige epidemie. De gorilla Japie die voor ontspanning en afleiding zorgde in Artis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Postduif Mary die in de oorlog een belangrijke rol speelde in de communicatie. Mike, de haan die nog 1,5 jaar bleef leven na zijn onthoofding. De dolfijn Moko die dwergpotvissen redde. De kat Felix, die op een station woont en daar niet alleen gezelschapsdame en muizenvanger is, maar ook psycholoog en influencer. Koe Hermien die vlucht als ze naar het slachthuis moet en uiteindelijk terecht komt in een koeienrusthuis. Tot slot leer je het verhaal van Pigcasso kennen; een varken met een schildertalent.


Alle verhalen zijn in een heel fijne, aantrekkelijke setting gezet in toegankelijke taal, waardoor je eigenlijk tijdens het lezen van het verhaal meer wilt lezen over het leven van een van de dieren. Dan is het jammer dat de verhalen relatief kort zijn, maar daardoor zijn he bij uitstek ideale voorleesverhalen. Heel knap hoe alle verhalen een echt eigen verhaal worden, maar toch dicht bij de waarheid blijven. Alle verhalen zijn namelijk gebaseerd op waarheid. Om deze reden eindigen alle verhalen met extra informatie over het specifieke dier of de specifieke dieren. De verhalen gaan over vroeger, maar ook over nu.

Voor dit boek hebben Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda heel veel literatuur geraadpleegd. De bronnen staan per hoofdstuk achterin vermeld. Dat maakt het voor kinderen heel overzichtelijk om meer informatie te vinden als ze bijvoorbeeld meer willen weten over een van deze veertien dieren.


De gevarieerde illustraties van Marieke Nelissen passen perfect bij de sfeer van de verhalen. Niet alleen door de kleuren maar ook de gezichtsuitdrukkingen maken het één geheel.


Een (h)eerlijke voorleesbundel voor de middenbouw en een heel fijn toegankelijk boek voor de bovenbouw!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page