top of page

Zeemeermeisje van Jowi Schmitz


Miki gaat met haar vader naar Amsterdam Ze komt uit Dedemsvaart, waar haar ouders en b&b hebben. Het botert alleen even niet zo tussen moeder en vader. Moeder is Japans en wil graag naar Japan en daarom gaan vader en dochter samen naar Amsterdam. Haar vader komt daar vaker. Miki en haar vader hebben het heel fijn samen in een bovenwoning, maar Miki vindt het allemaal wel een beetje gek.


De woning is een beetje kaal. Ze slapen op matrassen die steeds leeglopen en het meest bijzondere: er schijnt een spook boven op zolder op te wonen. Dat spook heet Chris en is een oudere dame die daar woont met haar hond Buks. Ze leidt daar een geheim leven. Miki vindt het maar bijzonder, totdat ze Chris ontmoet. Chris lijkt haar beste vriendin te worden en samen gaan ze naar Schotland.


Miki en Chris blijken iets gemeen te hebben. Ze zijn allebei verliefd en dat is de reden dat Chris met Miki naar Schotland gaat, want Felix, een oude liefde van Chris, woont er. Ze besluiten samen een verhaal dat Chris geschreven heeft daarnaartoe te brengen.


Een bijzonder boek waarin eigenlijk alle personages, vader Ad (of Henk), moeder Ume, Chris en Miki een zoektocht hebben; een zoektocht naar de liefde en een zoektocht naar wie ze zelf zijn. Het is heel mooi met elkaar verweven.


Het is een krachtig, makkelijk te lezen verhaal maar toch ook wel wat ingewikkeld soms door alle relaties in dit boek waar toch iets mee is. Het is ook een verhaal over je grenzen durven verleggen (zomaar met iemand die je nog maar net kent naar Schotland gaan) of voor jezelf opkomen en keuzes leren maken in het leven. Allemaal best pittige thema's, maar doordat het zo fijn en goed is geschreven, met mooie zinnen, is het werkelijk een prachtboek.


Een krachtig verhaal over best pittige, serieuze thema's, maar zo fijn geschreven dat het een prachtboek is!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page