top of page

Zomersneeuw van Suzanne Weterings & Miriam Bouwens

'tuinbank


de houten bank

in onze tuin

glundert breed

van poot tot poot


na een lange winter

eindelijk

weer eens iemand

op zijn schoot'


Voor deze bundel zijn eigenlijk geen woorden. De bundel ademt, sprankelt, verwondert en voert je mee naar andere werelden, werelden heel dichtbij. Je kunt nog net niet de wind in dit boek voelen waaien of het water voelen, maar het scheelt niet veel.


'Zomersneeuw' bevat twintig korte, maar krachtige versjes over de natuur voor jonge kinderen vanaf een jaar of 4. De bladzijden fonkelen, wat vooral komt door de intens, zachte en buitengewoon mooie illustraties, waarbij de herkenbaarheid en de eenvoud van woord en beeld sprekend zijn voor jonge kinderen.


In de versjes zijn indirect en direct diverse seizoenen terug te vinden. Kikkervisjes in de lente en bomen die blad loslaten in de herfst zijn twee sprekende voorbeelden.


'kaal


wat doe je nou?

eigenwijs bos


ben je op je allermooist,


laat je al

je blaadjes los'


Je vindt in deze bundel allerlei verschillende dingen die je mee kunt maken buiten in je tuin of in de natuur: rollend van een duin af gaan, rondjes rennen met een slak, bloemen (en jezelf) water geven, muggenbulten en meer. De versjes bevatten een fijn ritme, soms rijm en lezen daardoor nagenoeg allemaal prettig voor. De taal is eenvoudig, maar laat wel veel tot de verbeelding over. Elke dag zo'n versje nodigt uit tot gesprek met kleuters om door te denken en moedigt aan meer buiten te doen en buiten te gaan ontdekken. Want zeg nou zelf: welk kind zou nou niet ook een keer gedacht hebben: raakt zo'n waterval nooit een keer op? Of waarom moet de wind waaien met zo veel kabaal? Ook kun je de versjes inzetten om te werken aan het taalbewustzijn. Maar eigenlijk kun je met dit boek alle kanten op.


Elk versje is voorzien van werkelijk prachtige illustraties van Miriam Bouwens waarin de bomen vooral opvallen. De zwierige, zachte bomen, de buitelende blaadjes, het wild opspattende water; je kijkt je ogen uit. Heel gedetailleerd blad aan de bomen, krachtige en zachte kleuren en volop diversiteit, hoewel dat laatste er niet te bovenop ligt. Precies goed.

Schrijver: Suzanne Weterings

Illustrator: Miriam Bouwens

Jaar: 2024

Genre: poëzie

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: QueridoComments


bottom of page