top of page

Ada Dapper, wetenschapper van Andrea Beaty

'Eén ding was duidelijk: de kleine Ada Dapper had het karakter van een topwetenschapper'.


Dit boek gaat over Ada, een meisje dat nog niet praat en graag van alles onderzoekt. Ineens praat ze toch en haar eerste woordje is 'Waarom?'. Ze stelt haar ouders en haar juf daarna allemaal vragen (bijvoorbeeld: ‘Waarom zegt de klok tik, waarom zegt de klok tok?’) en bedenkt hypotheses. Als haar ouders helemaal gek worden van al die onderzoeken, moet Ada naar de Denkstoel. Ze praat weer niet, nee, ze tekent haar gedachten, waardoor de gang verandert in een Hal van Gedachten. Als haar ouders dan door hebben wat Ada echt wil, gaan ze haar helpen.


Een ideaal boek om in te zetten bij Onderzoekend en Ontdekkend leren. Je kunt er veel proefjes aan koppelen. Er staan wel wat onbekende woorden in, waarvan de betekenis duidelijk wordt na het lezen van de hele bladzijde. Toch is het belangrijk om te onderzoeken of het past bij jouw kind/kinderen, vanwege woorden als op verkenning gaan, hypothese en berouw. Het boek wordt aangeraden vanaf groep 1, maar eigenlijk kun je zo'n boek als dit, juist misschien wel inzetten vanaf groep 3. Dit boek laat namelijk goed zien hoe onderzoek doen werkt en dat iedereen dat eigenlijk kan doen. Doordat er veel rijm in zit en het daardoor ideaal voorleest, zal het verhaal beter blijven hangen en is het een feestje om te voor te lezen.

In de grappige en vele illustraties van David Roberts valt veel te ontdekken. Heel mooi en passend bij het verhaal, want als Ada veel nadenkt, zie je ook in de tekeningen haar gedachten geschreven terug.


Origineel bedacht om de talenten de naam van Ada Marie Dapper a te baseren op de namen van twee wetenschappers, namelijk Marie Curie (uitvindster van de rontgenstraling en Ada Lovelac (de allereerste computerprogrammeur). Inmiddels (jaar 2023) zijn er al meerdere boeken verschenen van Andrea Beaty, bijvoorbeeld Roza Rozeur, ingenieur en Aaron Terhaar, tekenaar die goed passen bij beroepen en bij talenten.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page