top of page

Applaus voor mijn vinger van Erik van Os


In deze dichtbundel lees je 52 gedichten over diverse uiteenlopende onderwerpen die spelen bij kinderen vanaf een jaar of 11. Ideaal voor kinderen vanaf groep 8 die zich voorbereiden op de vervolgschool en kinderen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs om zichzelf (of hun situatie) erin te kunnen herkennen, om anderen te leren begrijpen of om te leren inzien dat poëzie niet suf en saai is. Gewoon elke dag een gedicht om over na te denken, en anders elke week van het jaar één gedicht. Tien gedichten in deze bundel zijn zelfs als lied te beluisteren op onder andere Spotify, Tiktok en YouTube. Klik hier voor één de link naar één van deze liedjes. Daar zouden jongeren prima mee kunnen beginnen, want poëzie is eigenlijk muziek...


Je leest in deze bundel gedichten over onder andere ouders, een splinter, mobieltjes, zussen, vakanties, lezen voor de lijst, school, diverse vakken, leren, lachen, geld, het doodgaan van je huisdier, ruzie, vriendschap, liefde, gevoelens en meer. Het ene gedicht is speelser, grappiger of directer dan het andere. Het andere is weer diepzinniger en figuurlijke of roept meer beelden op. Zo is 'Raap de avond op' wel een van de diepzinnige gedichten die werkelijk prachtig en beeldend is.

De gedichten zijn speels, ritmisch, soms allitererend en in sommige gedichten zit zelfs een verwijzing naar andere versjes, bijvoorbeeld in het gedicht 'Vriendin':

'Je hebt iemand nodig,

stil en oprecht

die als je wat nieuws draagt

onmiddellijk zegt:

.....'

Die eerste tweeënhalve zin kennen veel mensen van Toon Hermans en de insteek van het vervolg hierop is erg vindingrijk (lees het zelf!).


De vele illustraties van Jan Jutte zijn uniek, wat abstract en zeer doordacht. Zeer passend bij het gevoel of het beeld dat een gedicht oproept. Fijn dat er zelfs een aantal bladzijden alleen illustraties bevatten.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page