top of page

Atta van Jolien Janzing


'Atta' is een mooi uitgewerkt verhaal waarin Jolien Janzing het leven van een meisje in de prehistorie schetst.


Het verhaal draait om het Mengelmeisje Atta dat haar Keverclan kwijtraakt tijdens een jacht na een confrontatie met een mammoet. Ze mocht eigenlijk als meisje niet mee met de mannen op jacht, maar doet het gewoon en daar lijkt ze nu voor te moeten boeten. Atta verdwaalt en probeert te overleven. Best lastig met allerlei wilde dieren in de buurt. Ze besluit zelfs hoog in een boom te overnachten. Als ze dan wordt aangevallen door een holenleeuw, lijkt het niet goed af te lopen, maar dit boek zou geen kinderboek zijn als ze wonder boven wonder de aanval én val uit de boom met alleen maar een flinke zere voet overleeft. Ze wordt gevonden door een jonge Neander. Hij neemt haar mee naar zijn stam, de Paardiesclannie, maar ze wil zodra ze hersteld is naar huis. Al snel blijkt dat dat niet zo makkelijk gaat...En daarmee start een spannend en interessant avontuur.


Het is met vlagen een best spannend verhaal. Je weet niet welke kant het op gaat en de gebeurtenissen die elkaar opvolgen zijn mooi in samenhang. De rode draad is sterk, met soms een klein zijspoor.


Jolien Janzing heeft de verschillen tussen de menssoorten in de oertijd op een aantrekkelijke manier uitgewerkt in dit verhaal. Niet alleen het taalgebruik is anders, ook alle gebruiken en tradities zijn anders. Kijk alleen maar de manier van eten bijvoorbeeld (netter vs. vies). Interessant is dan om kinderen meer verschillen te laten opzoeken. Elementen die door archeologen vastgesteld zijn uit die tijd komen ook op een natuurlijke wijze voorbij. Zo komt het ontstaan van grotschilderingen aan bod.

De passende illustraties zijn van Linde Faas. Veelal grote dromerige illustraties en een aantal wat kleinere. Sterk is de manier waarop Linde Faas verschillen tussen de diverse volken heeft getekend. Net even anders.


Fijn dat er steeds meer kinderboeken verschijnen over de prehistorie. Linda Dielemans heeft al wat prachtige kinderboeken geschreven die passen bij deze periode waarin je ook veel leert over vroeger. Ook Tijs van Marle heeft met de serie Knots een leuke humoristische serie neergezet over het leven in de oertijd. Met Atta is er een mooi, eenvoudig nieuw boek bij over deze mooie tijd, maar zo uitvoerig en onderbouwd als de boeken van Linda Dielemans is het niet. Maar of dat per se moet?


Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page