top of page

Bureau Speurneus en het Eilandmysterie van Jozua Douglas


Een komisch en avontuurlijk verhaal over boeken, lezen, kinderboekenschrijvers, ontvoeringen en complottheorieën.


Dit is het derde deel in de serie 'Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S.' over Lev, zijn vader en Lev's vrienden. Dit derde deel is goed los te lezen van de andere twee delen, maar eigenlijk is het wel leuker om te beginnen met deel 1 als je nog nooit wat hebt gelezen in deze serie.


Hans Grietje, een bewoner uit Krabbedijk, is al een jaar vermist. Lev's vader, meneer de Bruin besluit Hans Grietje te gaan zoeken op Wiermonnikoog, samen met zijn nieuwe vriendin mevrouw Vogelpoel. Lev wil niet mee en mag bij bij zijn buurvrouw Daiza en buurmeisje Yara blijven. Samen met vriend Hugo vormen zij bureau D.A.I.Z.A. Niet zo gek dus dat ze samen ook van alles uitpluizen, want deze verdwijning vinden ze wel erg interessant. Als ze na een tijdje geen contact kunnen krijgen met Lev's vader en Lev's vader en zijn vriendin mevrouw Vogelpoel ook spoorloos zijn, wordt de spanning opgebouwd. Tijd om naar Wiermonnikoog te gaan dus! En daar start een bizar avontuur, vol katten, boeken vreemde schrijvers, vloggers en spannende kelders.

Sterk aan het boek is de wisselwerking tussen realiteit en fantasie. Natuurlijk is dit verhaal niet echt gebeurd, maar het zou wel echt gebeurd kunnen zijn. Ook goed beschreven is dat de waarheid voor de een nog geen waarheid hoeft te zijn voor een ander. De verwijzing naar de hedendaagse problemen in de maatschappij over complotten en de rol van de overheid daarbij worden op een zeer eenvoudige en grappige, maar toch serieuze manier uitgewerkt. Daarnaast zijn de gekozen namen weer geniaal bedacht. Namen zoals Astrid Lintworm, Paul Priegel, Jozefien Doeklap of Hebbes in plaats van Hebban. Dat houdt lezers erbij; naast dat het gewoon een fijn avontuurlijk verhaal is.


De vormgeving maakt het extra aantrekkelijk. Leuke speels illustraties van Geert Gratema, afgewisseld met krantenberichten, appjes en meer.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page