top of page

Cowboy in de bank van Kees de Boer

Als je al eens wat vaker iets hebt gelezen van Kees de Boer dan weet je dat zijn verhalen barsten van de kleine, grote en leuke grapjes in tekst én beeld. Zo ook in dit boek 'Cowboy in de bank'. Een nieuw boek in de populaire serie Tijgerlezen.


We maken kennis met Jop. Jop gaat wel iets heel geks doen: hij wil een bank overvallen en verkleedt zich als cowboy. Geestig bedacht. Heel mooi in beeld gebracht is het feit dat Jop een koppig kind is en dat zijn ouders zo makkelijk zijn. Jop deelt zijn ouders mee dat hij een bank gaat overvallen waarop zij zeggen dat het niet mag en hij vervolgens vrolijk wordt uitgezwaaid. Al snel wordt duidelijk dat hij Luuk na doet. De illustratie laat zien dat Luuk een filmheld is, wat later in het verhaal bevestigd wordt. Als Jop bij de bank komt, start een geestige en originele overval die barst van de tegenstrijdigheden waarbij eigenlijk alles wel voorbijkomt dat normaal gesproken 'hoort' bij een overval ('Dit is een overval!', handen omhoog, de baas van de bank die komt, de politie die komt etc.). De tegenstrijdigheden zijn het grappigst. De mensen in de bank zijn namelijk niet bang voor Jop; ze vinden hem schattig en maken een feestje van zijn 'overval'. Verrassend is dan de twist dat er ineens een echte overvaller komt met een echt pistool. Dat wordt even spannend. Toch verandert de spanning al snel in een lach, want wat volgt is misschien niet heel verrassend, maar wel heel sterk en grappig uitgewerkt. En dit alles resulteert in een sterk en fantastisch slot. Te leuk om hier te vermelden...


Dit boek heeft alles wat een beginnende lezer nodig heeft en past perfect in de serie 'Tijgerlezen' Allereerst barst het van de vrolijke en prachtige tekeningen, waarbij de kleuren, de gezichten en de vrolijkheid zorgen voor een fijne sfeer. Verder is de taal eenvoudig; kort maar krachtig en in een krachtig samenspel met de illustraties. Beeld en tekst vullen elkaar erg goed aan. Tot slot bevat het verhaal wat spanning, veel humor en vrolijkheid. Grote kans dat wie dit leest of enorm glimlacht of grinnikt of hardop in lachen uitbarst. Gegarandeerd leesplezier!

Auteur: Kees de Boer

Jaar: 2024

Genre: fictie/ beginnende lezer

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Querido

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page