top of page

De alchemist op de richel van Karst-Janneke Rogaar


Een prachtig verhaal over een monarch en een oligarch met schitterende illustraties die het verhaal krachtiger maken.


Na Keizer Ei en Au! is dit het derde boek van Karst-Janneke Rogaar waarin ze weer speelt met woorden en nu met ch-woorden. Niet alleen de gangbare woorden (zoals schrikken, wachten of juicht) komen voor, ook nieuwe nog moeilijke woorden (zoals achenebbisj, cichorei of psychedelisch) die soms uitgelegd worden en anders vind je de betekenis achterin het boek in de verklarende woordenlijst. Op elke bladzijde staan de ch-woorden in een andere kleur; fijn herkenbaar. Hoewel op sommige bladzijden het kleurverschil minimaal is.


Het verhaal gaat over een monarch die op zoek is naar de oligarch. De oligarch had haar namelijk eerder een huwelijksaanzoek gedaan en ze was zo overdonderd dat ze geen antwoord gaf, maar wegliep. Toch bleef het knagen en daarom gaat ze hem achterna. Ze ontmoet een alchemist, een oud mannetje met een bochel die de oligarch kent en haar verder kan helpen. En dan is het natuurlijk de vraag of ze ook echt gaat trouwen met de oligarch.


De vormgeving en dan met name de mooie kleurencombinaties maken dat de lezer nieuwsgierig wordt. Met de kleurencombinaties blauw, oranje en bruin is het een passend geheel bij de gebruikte woorden (chroomachtig) en bij de sfeer die dit boek uitstraalt.

Knap staaltje kunst. Kunst met woord en beeld, waarbij het verhaal dat je leest samenhangend is, hoewel het soms wat apart oogt.


Zeer geschikt om in te zetten bij spellinglessen vanaf groep 5. Lees een bladzijde (of meer) voor en laat kinderen zo veel mogelijk woorden waar de 'ch' in zit opschrijven. Een ander idee is om de kinderen samen de betekenis van de woorden te laten achterhalen om vervolgens zelf met een aantal woorden een eigen verhaal te schrijven waarbij die betekenis nog duidelijker wordt. En kunnen kinderen zelf nog meer ch-woorden bedenken of vinden in andere kinderboeken? Ook geschikt om in te zetten bij techniek, natuur en biologie. Er staan veel woorden in die gerelateerd zijn aan een van deze vakgebieden.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page