top of page

De jonge kerstman van David Litchfield


Dit boek gaat over Nicky, een jongen die in de speelgoedwinkel van zijn drie ooms werkt. Nicky verkoopt het speelgoed dat gemaakt wordt door oom Hans, gecontroleerd wordt door oom Louis en een beetje magie krijgt van oom Levi. Elk stuk speelgoed heeft een speciale fonkeling, waardoor het precies het juiste kind vindt. Als Nicky op kerstavond besluit twee kinderen te volgen, die vaak naar binnen kijken in de winkel en nooit wat kopen, stapt hij een voor hem onbekende wereld in; een wereld zonder speelgoed. Dan bedenkt hij een plan: hij wil dat ieder kind in de stad een cadeau krijgt zodat ze gelukkig worden, ook al is het maar voor één dag. Hij vertelt het plan en zijn ooms gaan aan de slag. Wat er dan gebeurt, is magisch..


Mooi vormgegeven boek door de sfeervolle, warme illustraties en de afwisseling tussen dialoogwolkjes en verhalende tekst.

Fijn dat dit verhaal een andere invalshoek heeft dan het toch wel bekende standaardverhaal. Je leest nu over hoe de kerstman de kerstman werd en niet over dat hij al kerstman is (waar de meeste verhalen over gaan). Juist deze verhalen zijn mooi, want verhalen over de kerstman zelf kennen we al veel. Dit boek laat goed zien dat je dromen mag hebben en anderen nodig hebt om de dromen te verwezenlijken. Én dat je wel een beetje dankbaarheid mag tonen voor wie en wat je hebt.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page