top of page

De jongen die een beer redde van Nizrana Farook


'Iedereen ziet alleen maar een beer, maar als je beter kijkt en goed oplet, zie je dat er achter die enge buitenkant een dier met gevoel zit'.


Een prachtig verhaal waarin de onvoorwaardelijke liefde voor een dier in de een avontuurlijk en spannend verhaal wordt geschetst.


Nizrana Farook heeft al drie andere avontuurlijke boeken geschreven over een jongen of meisje en de band van een dier. Net als in Het meisje dat een olifant redde, De jongen die met een walvis zwom en Het meisje dat een panter kwijt was speelt dit verhaal zich af op het eiland Serendib en is er weer een bijzondere opdracht en een spannende reis. Het zijn vier losse verhalen waarbij in dit laatste deel de helden uit de vier delen even samen komen.


Het verhaal in De jongen die een beer redde gaat over Nuwan die de Sleutel van Nissanka vindt in een boek en erachterkomt dat er iets niet in de haak is met die sleutel. Het is de oorspronkelijke sleutel die naar de koningin moet, maar wat blijkt: er is al een valse sleutel op weg naar de koningin. Hii besluit de sleutel zelf weg te gaan brengen, maar wordt achtervolgd door meneer en mevrouw Weerasinghe die de sleutel willen stelen. Nuwan ontmoet een beer, de beer Karadi uit de legende en ze bouwen een bijzondere band op. De wijze waarop dit is uitgewerkt is erg mooi, dicht bij de werkelijkheid want die band is er echt niet zo maar. Het gaat wel om een beer. Uiteraard neemt de auteur hier wel wat vrijheid om alle puzzelstukjes in elkaar te laten vallen die nodig zijn voor het verhaal. Karadi bewaakt de sleutel en samen gaan ze op weg naar de Stad van de Koning. Zal het Nuwan en Karandi lukken?


Dit boek geeft een mooi inkijkje in de natuur, de cultuur en eten en gewoonten in deze streek. Je merkt duidelijk dat het verhaal zich in een omgeving afspeelt met veel natuur en kleine inheemse dorpen. Die omschrijving is mooi uitgewerkt. Doordat er veel gebeurt in dit boek zit je direct in dit avontuur. De taal is fijn met korte zinnen, waardoor het goed te lezen is.


Mooie toevoeging zijn de kaart voorin het boek en de kleine illustraties aan het begin van elk hoofdstuk die het hoofdstuk samenvatten.

bottom of page