top of page

De laatste strafschop van Corien Oranje


Eerder verscheen 'De laatste strafschop' onder de titel 'Man of the Match' in de serie 'Superfriezen'. Corien Oranje heeft een aantal dingen aangepast naar deze tijd en wat andere aanpassingen gedaan waardoor het boek weer helemaal nieuw en van deze tijd oogt. De illustraties zijn bij de heruitgave van Iris Boter: fijn speels en een sterke toevoeging aan het geheel.


Het verhaal in dit boek gaat over Matteo. Matteo zit op voetbal en je merkt al snel, dat is zeer serieus. Hij moet zelfs binnenkort een wedstrijd spelen tegen de voetbalschool van Bayern- München. Iedereen om hem heen weet dat dat zijn ding is. Ook zijn vrienden die in een ander minder professioneel team voetballen. Als zijn beste vriend Gijs zijn verjaardag viert en het woord 'zaterdag' valt, heb je als lezer al snel door hoe dit verder gaat en blijf je achter met een dubbel gevoel. Matteo komt er zelf iets later achter dat het feestje op dezelfde dag is als het verjaardagsfeestje van Gijs. Serieuze zaken, want wat zou jij doen? Naar het feestje van je allerbeste vriend of naar de voetbalwedstrijd waar jij aanvoerder bent en van de trainer absoluut niet mag ontbreken. En als Gijs erachterkomt dat Matteo liever naar de wedstrijd gaat, dan naar zijn feestje, zijn de rapen gaar. Gelukkig wordt deze lastige strijd wat minder zwaar gemaakt door de komische zusjes van Matteo, de Instagramverslaafde moeder van Matteo (zou dat een verwijzing zijn naar Corien Oranjes eigen superleuke fanatieke Instagramgebruik?), de gekke hond van Matteo en de speels en grappige illustraties van Iris Boter. Maar ook diverse uitspraken zoals de opmerking op TikTok van Maarten als reactie op het plan dat de zusjes van Matteo hebben om hem te redden. Dat alles goed komt, voel je wel aan, maar de manier waarop, die moet je zelf maar ontdekken!


Een ding is zeker, met een boek als dit krijg je minder enthousiaste lezers, aan het lezen. Het is een super toegankelijk verhaal dat goed aansluit bij de belevingswereld van 9-jarigen (jonger en ouder kan ook nog). Met de nodige humor en soms wat serieuzere toon, is dit een boek dat je (hardop) laat lachen en ook na laat denken. Het boek is zeker niet te zwaar, maar een vriendschap die op het spel staat, daar ga je over nadenken, want wat zou jij doen als jij Matteo was? Fijne afwisseling is de informatie over voetballen zelf (ook vaak op een licht humoristische manier), die aan het eind van alle 17 hoofdstukken staat. Een inleiding die het verhaal en deze informatie aankondigt, had niet misstaan. Nu is het even schakelen. Een wel heel leuke toevoeging is de quiz achterin het boek. Het test meteen of jij het boek wel hebt gelezen. En mocht je het boek voorlezen, voor de voorlezer is het boek ook leuk, vooral als je er veel van weet, want de verwijzingen naar een bijzondere wedstrijd in 1974 zijn wel erg leuk uitgewerkt.


Ondanks dat het een deel uit een serie is, is het boek zonder de andere delen ook prima te lezen. 'De laatste strafschop' is het vijfde deel in de voetbalserie VVVoetbalfanaten.
Schrijver: Corien Oranje

Illustrator: Iris Boter

Jaar: 2024 (heruitgave van Man of the Match van 2011)

Genre: fictie

Leeftijd: 8+

Uitgeverij: ColumbusRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page