top of page

De Pandaband van Saša Stanišic


Je maakt uitgebreid kennis met de panda Niet-Peter. Hij ontdekt per toeval dat hij muziek kan maken met zijn bamboestengel. Het lukt hem niet meteen heel goed, want hoe maakt hij nou die muziek met zijn bamboe? Een hele ontdekkingstocht, maar als hij doorheeft hoe het kan, doet hij zijn best en leert hij bamboe-fluiten. Als hij Niet-Gerard op een dag tegenkomt, wil Niet-Gerard alleen maar stoeien. Dat doet hij nou eenmaal het liefst. Toch is Niet-Gerard onder de indruk van de muziek van Niet-Peter. Dat wil hij ook! Hij probeert het ook en rent weg. Ze komen bij Niet-Olivia terecht die de fluit per ongeluk opeet. Hoe ze daar ineens met z'n tweeën zijn gekomen, is niet helemaal duidelijk. Dat de fluit stukgaat, vindt Niet-Peter natuurlijk niet leuk. Uiteindelijk gaan ze samen met z'n drieën muziek maken met nieuwe stengels en niet alleen: er komt een heuse pandaband, die aan het eind van het verhaal uiteindelijk alleen nog maar bestaat uit Niet-Peter, Niet-Gerard en Niet-Olivia.


Er zit veel humor in dit boek en in combinatie met de vrolijke illustraties van Günther Jakobs is dit een aantrekkelijk boek voor lezers die al even kunnen lezen (eind groep 4 of groep 5) om dit boek zelf te lezen. Als voorleesboek zal dit boek het ook zeker goed doen. Mooi te koppelen aan thema's als muziek, samenwerken en panda's. Je leert namelijk gewoontes van panda’s kennen, leert hoe overal muziek in kan zitten en je leert hoe je samen nóg betere muziek kunt maken. En niet te ontgaan, zijn de bekende melodietjes zoals 'zag twee beren smeren', maar dan 'twee panda's...'


Het verhaal gaat soms best snel, vooral de overgangen tussen de diverse gebeurtenissen. Dat is wel wat jammer.


De vormgeving nodigt uit om te kijken, te bladeren en te lezen. Daarbij zie je regelmatig tussen de zwarte tekst, rode of gele tekst om de lezer aan te spreken met vragen als 'waar denk jij aan als je aan iets moois denkt?', 'zing maar mee hoor', 'waarvoor ben jij niet bang' of er staat wat toelichting.


Achterin het boek beschrijft Saša Stanišic dat het niet zo goed gaat met de panda en de bamboebossen. Heel belangrijk dat kinderen dit ook weten.


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page