top of page

Dier vrienden boek van Coco & June


'dier vrienden boek' is een boek dat bestaat uit twee eerder verschenen dierenboeken namelijk 'dier boek' en 'diervrienden'. 'dier boek' en 'diervrienden' zijn twee verschillende boeken, maar ze hebben het onderwerp dieren gemeen. Deze bundeling in een prachtig vormgegeven boek, inclusief leeslint, is dus een begrijpelijke keuze.


De vormgeving van het boek en de illustraties zijn werkelijk prachtig, waardoor veel kinderen dit een heerlijk boek zullen vinden om te lezen. Sommige dieren zijn zo gedetailleerd geïllustreerd dat ze haast echt lijken. Daarnaast zijn de kleuren die toegepast zijn in het boek sprekend. Daarbij slaan de achtergrondkleuren bij elk deel ook op specifieke dieren, zodat je als lezer weet met welk type dier je te maken hebt. Zo weet je bijvoorbeeld of het gaat over een dier dat vliegt in de lucht, dat leeft in de bomen, dat restjes achter laat of over een dier dat opruimt. Bij beide delen staan die achtergrondkleuren voor een ander soort dier, goed opletten dus. De eerste letter van het dier waar het over gaat, is steeds in de paars weergegeven en de rest van de letters van het dier is weergegeven in de kleur van de bladzijde waarop de tekst staat. Sowieso is dit gehele boek een heel fijn overzichtelijk boek doordat in 'dier boek' een dier zichzelf steeds op de linkerbladzijde voorstelt en op de rechterbladzijde staat het dier prachtig afgebeeld. In 'diervrienden' is dit wat speelser vormgegeven. Nadat twee dieren zich hebben voorgesteld, zie je de dieren die vrienden zijn en die bij elkaar horen op de bladzijde daarna op een sfeervolle wijze in hun natuurlijk omgeving afgebeeld.


Het is niet alleen een mooi boek, het is ook een leerzaam boek, aangezien de belangrijkste eigenschappen en bijzonderheden worden beschreven van de dieren die in het boek naar voren komen. Dat wat beschreven wordt over het dier is goed doordacht. De keuze voor de dieren is bijzonder: bekende en minder bekende dieren, maar ook een dier dat uitgestorven is. Dat maakt nieuwsgierig: waarom zijn specifiek deze dieren gekozen?


In 'dier boek' maak je kennis met zo'n 26 heel diverse dieren die zich zelf op een aantrekkelijke wijze voorstellen. Je leest leuke feitjes en hier en daar wat grappige feitjes over het specifieke dier. In 'diervrienden' ontmoet je steeds twee dierenduo's die met elkaar te maken hebben. Je krijgt veel interessante informatie over beide dieren en wordt door de vragen bij de afzonderlijke dieren aan het denken gezet. Je leert op een creatieve en interactieve wijze op welke manier deze diervrienden met elkaar te maken hebben. Dat moet je een beetje ondervinden en die manier van uitwerken is krachtig en ontzettend uitdagend.


'dier boek' bevat relatief eenvoudige tekst, korte zinnen en een wat groter, fijn leesbaar lettertype met af en toe woorden die wat groter zijn dan de andere woorden. 'diervrienden' bevat daarentegen wat meer informatie waarbij de zinnen ook wat langer zijn en het lettertype ook zeer prettig is; iets kleiner dan in 'dier boek', maar ook hier vind je weer wat grotere woorden.


Opvallend in 'dier boek' is dat de naam van de dieren die zich voorstellen (waarvan de naam uit een samenstelling bestaat), uit elkaar geschreven zijn, zoals 'aas gier'. Zo op het eerste gezicht is dat prettig voor een beginnende lezer zodat dit inzicht kan geven in het feit dat de naam uit twee woorden bestaat. Alleen is het dan wel bijzonder dat er best wat moeilijke woorden in staan of woorden die deze kinderen nog niet aangeleerd hebben gekregen, bijvoorbeeld 'kilometers', 'modderige' of 'ondersteboven' die als één woord te zien zijn. Niet alle lange woorden in dit boek zijn klankzuiver; de beginnende lezer heeft een sterkere lezer nodig om het hele boek te lezen. Aan de andere kant kun je dit boek dan weer zien als een soort groeiboek: een kind dat net kan lezen, hoeft alleen de woorden te lezen die groot zijn weergegeven, om later als het beter kan lezen alles te gaan lezen. 'diervrienden' is daarentegen goed zelfstandig leesbaar voor kinderen vanaf een jaar of 8.

Auteurs: Coco & June

Jaar: 2024

Genre: non-fictie

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Davidsfonds infodok

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page