top of page

Een stukje van de regenboog- de mooiste kindergedichten uit het afgelopen decennium van Jan Van Coillie


Een verzamelbundel van Jan Van Coillie, met de prachtigste gedichten van diverse auteurs, voorzien van betoverende, indrukwekkende illustraties van Sassafras de Bruyn. Niet het eerste verzamelde werk van Jan Van Coillie; elk decennium verschijnt er een van zijn hand.


In het voorwoord lees je hoe Jan Van Coillie tot zijn selectie is gekomen van de mooiste 100 gedichten voor kinderen tussen 2010 en 2020. Hij heeft de gedichten naast een aantal criteria gelegd: originaliteit authenticiteit, de juiste spanning en vakmanschap. De gedichten zijn verdeeld over tien verschillende hoofdstukken en na het lezen van deze gedichten kun je niet anders dan concluderen dat de gedichten daadwerkelijk aan deze criteria voldoen.


In het eerste hoofdstuk lees je gedichten over letters woorden en boeken. Het tweede hoofdstuk bevat gedichten over gevoelens en gedachten. Daarna volgen gedichten over familie. Vervolgens lees je gedichten over school. De gedichten daarna gaan over de wijde wereld. Vervolgens lees je gedichten over de natuur. Het hoofdstuk daarna bevat gedichten over dieren. Het een-na-laatste hoofdstuk bevat gedichten in de vorm van verhalen en het allerlaatste hoofdstuk bevat gedichten over slapen gaan en dromen. Tot slot vind je nog een lijst van auteurs en een trefwoordenlijst; handig zodat je goed gedichten kunt zoeken die over een bepaald onderwerp gaan of die van een specifieke auteur zijn.


De gedichten komen uit diverse eerder verschenen bundels van verschillende auteurs en laten binnen een hoofdstuk een schat aan variatie in de gedichten zien. Je leest gedichten van bekende namen zoals Hans en Monique Hagen, Joke van Leeuwen, Toon Telligen, Ted van Lieshout, Bette Westera, Erik van Os en Elle van Lieshout en Edward van de Vendel. Er staan ook gedichten in van iets onbekendere namen.


Wat de bundel zo mooi maakt, is dat de gedichten perfect passen bij de verschillende thema's die dit boek als opbouw heeft en dat de gedichten worden voorzien van betoverende illustraties van Sassafras de Bruyn. Niet alleen bij elk hoofdstuktitel staat een paginagrote illustratie maar op elke bladzijde staat eigenlijk wel een illustratie, soms groot, soms klein, soms één en soms meerdere. De tekening past heel goed bij één specifiek gedicht maar vaak past die ook bij meerdere gedichten op één bladzijde. Opvallend detail is dat alle illustraties dieren zijn, waarbij een varken toch wel de hoofdrol lijkt te spelen, aangezien dat varken regelmatig terugkeert. Het kleurenpalet is wat ingetogen en maakt het de diepere laag van een gedicht goed inzichtelijk.


De gedichten zijn heel divers en gaan over diverse onderwerpen bijvoorbeeld taal, emoties familie, rouw, verlies, pesten op school, diversiteit, klimaat, de wereld, natuur, dieren, milieu Eigenlijk komt bijna elk onderwerp waar je het ook maar over zou willen hebben voorbij in deze bundel, waarbij het ene gedicht een wat diepere laag heeft dan het andere.


Geschikt voor kinderen van diverse leeftijden. Meest geschikt vanaf een jaar of 7.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page