top of page

Er was ook eens... van Milouska Meulens


'Verhalen waren hun kostbaarste bezit en die mochten niet verloren gaan.'


Een sprookjesboek met zeven nieuwe eigentijdse heel diverse verhalen voorzien van magistrale illustraties die je meenemen in een betoverende wereld.


Milouska Meulens heeft in dit boek bekende sprookjes aangepast zodat ze bij de huidige tijd passen. In elk verhaal zitten elementen van andere sprookjes uit de hele wereld, maar elk verhaal is geheel uniek; mooi gemixte verhalen.


Het eerste verhaal gaat over verschillende volkeren die ergens anders gaan wonen waardoor de lezer een idee krijgt hoe de werelddelen zijn ontstaan. Het tweede verhaal gaat over Ammar die zich volkomen onzichtbaar voelt en daarom op zoek gaat naar De Leegste Leegte. In het derde verhaal lees je over Rocky die in een land terecht komt waar de oermoeder iedereen in zijn macht heeft. Hier wil hij iets aan doen. Het vierde verhaal gaat over de magische verhalen die Omama aan haar volk vertelt. In het vijfde verhaal lees je hoe de watergeest Sedna geluk vindt. Het zesde verhaal draait om de kracht van de regenboogslang. Tot slot lees je het verhaal van Dhira en zijn vier broers die een tocht maken naar de Overgangspoort en daarvoor vijf beproevingen moeten doorstaan.


De opbouw van de verhalen is mooi, terwijl de verhalen niet met elkaar te maken hebben. Het eerst verhaal start met 'lang lang geleden...' en neemt je mee naar wat lijkt de oertijd. Daarna volgen verhalen over vroeger met één verhaal dat start met 'In het begin was er...Iets', wat een verwijzing lijkt naar een van de bekende verhalen over het ontstaan van de aarde. Zo zit in elk verhaal wel een soort verwijzing naar tijd of naar een plaats of plek waar de verhalen zich afspelen. Elk verhaal is rond en eindigt precies zoals je als lezer hoopt, ook al heb je bij ieder verhaal lang geen idee welke kant het verhaal op gaat. In elk verhaal is wel iets merkbaar van de tijd van nu: diverse volkeren die samen leven, een vrouwelijke watergeest die verliefd wordt op een andere vrouwelijke watergeest, eigen talenten bezitten en diverse culturen krijgen een gezicht.


De prachtige woorden die Milouska Meulens gebruikt om haar verhalen te vertellen, zijn sprookjeswaardig en betoverend. De schrijfwijze is toegankelijk en beeldend door de krachtige woorden. Precies goed, waardoor je je echt in andere werelden waant.


De sferische illustraties van Djenné Filla zijn magische kunstwerken en nemen je mee de verschillende werelden in; ze spreken tot de verbeelding. Prachtig hoe Djenné Filla zichtbaar diverse technieken heeft gebruikt en zelfs daar oude sprookjesboeken voor uit de kast heeft getrokken. Je stapt letterlijk een nieuwe wereld binnen zodra een nieuw verhaal start. Het kleurgebruik is in elk verhaal net even anders. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken, wat dit boek eigenlijk tot één groot kunstwerk maakt.


Eigenlijk is dit nou echt zo'n boek waarvan je kunt zeggen 'een typisch voorleesboek'. Je stapt samen nieuwe werelden in en een meelezer is fijn vanwege de beeldende taal. Meest geschikt vanaf een jaar of 9 om zelf te lezen. Voorlezen aan jongere kinderen kan ook, maar kijk dan van tevoren of het verhaal goed past bij degene aan wie je het voor wilt lezen.
Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page