top of page

Het begint met een zaadje van Laura Knowles

'Het begint met een zaadje' is een prachtig prentenboek waarbij de tekst een heerlijk ritme heeft, waarbij de overzichtelijke rustige illustraties in natuurlijke tinten samen met de tekst een krachtig geheel vormen.


Het verhaal gaat, niet geheel verrassend, over een zaadje. Heel beeldend in tekst en beeld zie je dat een zaadje naar de grond dwarrelt. Vervolgens laat de schrijver zien wat er gebeurt met een zaadje als je het is gezaaid. Stap voor stap wordt het hele proces toegelicht. Niet te zwaar, niet te moeilijk; juist heel toegankelijk en overzichtelijk, doordat de tekst en de illustraties elkaar goed aanvullen. Op elke bladzijde wordt iets van de boom in wording toegelicht, waarbij je tijdens het voorlezen een ritme en dus rijm ontdekt. Soms herken je rijm op dezelfde bladzijde, soms in combinatie met de bladzijde daaraan voorafgaand. Eerst lees je iets over het zaadje, dan de wortel, dan de stengel met wat blaadjes, dan het groeiproces van stengel tot boom. De verwondering straalt uit dit verhaal.


De illustraties van Jennie Weber zijn realistische kleine kunstwerkjes. Met natuurlijke tinten en vormen wordt alleen dat afgebeeld waar het verhaal om gaat: het zaadje, de stengel, de boom, de dieren bij de boom en de grond waarin de wortels groeien. Die opbouw is dus niet alleen in de tekst heel mooi uitgewerkt, juist ook in beeld.


Achterin het boek staat de gehele tekst nog een keer als één tekst vermeld, waardoor je het ritme nog meer ervaart. Ook staan er achterin nog wat bladeren van de boom getekend met nog wat nadere informatie over de boom in dit boek, over de esdoorn. Dat voegt net even wat meer toe en maakt het een sterker geheel.


Door de krachtige rijke taal is dit boek goed in te zetten bij thema's als lente, groeien en bloeien, planten, zaadjes en meer. Een feestje om voor te lezen, maar ook leuk om samen met de kinderen zaadjes te zaaien: wordt elk zaadje een boom? Welke zaadjes zijn er nog meer? Met oudere kinderen kun je het proces van zaadje tot boom grondig ontleden: weten zij welke stappen eraan voorafgaan voordat een zaadje een boom wordt? Ook kun je dit boek goed inzetten bij het schrijven van een gedicht of een verhaal (over bijvoorbeeld een zaadje/ boom/ lente).
Schrijver: Laura Knowles

Illustrator: Jennie Webber

Vertaler: Jeanette Kramp

Jaar: 2020

Genre: prentenboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Christofoor

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page