top of page

Het gefluister achter de deur van TJ Klune


'We denken dat we alle tijd hebben voor dat soort dingen (zeggen hoe trots je bent) maar er is nooit voldoende tijd voor alles wat we zouden willen zeggen'


Wallace Price is een hardwerkende succesvolle advocaat, die totaal geen inlevingsvermogen en geen oog voor een ander heeft. Plotseling gaat hij dood; hij werkt zich bijna letterlijk dood. Hij komt in een bizarre wereld terecht, waarin hij zijn gids Mei ontmoet. Zij leidt hem naar theehuis De Passage, waar zij woont. Hier ontmoet hij de andere bewoners: een man van zijn leeftijd genaamd Hugo die bijzondere gaven heeft, de opa van Hugo genaamd Nelson en Hugo's hond Apollo. Het blijft voor Wallace lang vaag, want is hij echt dood? En de andere mensen om hem heen dan? Een heel groot deel in het boek gaat over dat Wallace niet kan accepteren dat hij dood is en dat hij juist moet leren accepteren dat hij niet meer leeft. Hoe gek het ook klinkt als je dood bent, maar hij wordt steeds meer een beetje mens. De strijd die Wallace heeft, is pittig. Het is ook niet niks als je ineens denkt dat je mooie dingen in het leven bent misgelopen, nu je dood bent. Prachtig hoe Klune die ontwikkeling van Wallace heeft neergezet. Want zeg nou zelf je eigen dood accepteren, dat is iets dat wij als mens niet zo maar doen. Het blijft iets ongrijpbaars...


Het einde is precies dat wat je wilt dat moet gebeuren, maar als het dan gebeurt is het toch wat vaag en misschien te absurd.


Je weet als lezer dat het verhaal niet waar kan zijn, dat voel je tussen de regels door, maar toch zet het boek je aan het denken over het nu, over jezelf. Als dat het doel was van dit boek, dan is dat goed gelukt.


Mooi hoe liefde, strijd, onmacht tot uiting komen in een liefdevolle setting die zich concentreert rond één locatie en dat in één dikke pil, is erg knap. Het is niet alleen maar een strijd en het is niet alleen maar ongeloof. Er zit ook wat humor in dit boek, wat alles luchtiger maakt.


Een aantal keer lees je een verwijzing naar het eerdere boek van TJ Klune 'Het weeshuis in de azuurblauwe zee'. Een ander boek, dat ik persoonlijk nog iets mooier vond qua setting en onderwerp.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page