top of page

Het geheim van Gargantis van Thomas Taylor


Na het succes van Het geheim van de Malamander, kon een tweede deel niet uitblijven. Een nieuw boek met nieuwe avonturen van Herbert Citroen en Violet Purperwier. Herbie is gevonden-voorwerper van het Grand Hotel Nautilus en Violet is een vriendin van Herbie die werkt in de leesapotheek van Owee aan Zee. Ook dit verhaal speelt zich af in Owee aan Zee en is weer mysterieus, grappig en avontuurlijk. Natuurlijk is er in dit boek weer een slechterik én een zeemonster.


Het verhaal start origineel middenin een vreselijke storm en meteen al spannend met een vreemdeling die Herbie Diepe Kap noemt vanwege zijn grote capuchon. Zijn gezicht is niet te zien. De lezer wordt een paar aangesproken door Herbie '..Ja, jij, daar, die daar veilig zit en met grote ogen in je boek tuurt, je zit te wachten tot mij iets gruwelijks overkomt.'


Zal Herbie wat gruwelijks overkomen? Dat is meteen wat je je als lezer afvraagt. Wie is die mysterieuze Diepe Kap en waarom levert hij een vreemde schelp af bij Herbie? Als Herbie dan later ook nog een visvormige fles met flikkerend lichtje toegewezen krijgt, wordt het mysterie groter. Helemaal vanwege het geheimschrift op de fles.

Herbie en Violet worden vervolgens steeds achterna gezeten door boze vissers uit Owee aan Zee die de bijzondere fles willen hebben; deze vissers worden ook nog eens aangemoedigd door Diepe Kap. Herbie en Violet gaan op onderzoek uit en komen steeds meer te weten over de legende van het zeewezen Gargantis en het geheim dat deze legende met zich meebrengt. Ze beleven weer super spannende avonturen!


Regelmatig wordt er verwezen naar het eerste deel of wordt er uitleg gegeven: '..je wilt vast weten wie...is...Tenzij je al eerder in Owee aan Zee bent geweest natuurlijk,...'.

De lezer er zo bij betrekken is vindingrijk, omdat het vaak op momenten voorkomt wanneer er verwezen wordt naar gebeurtenissen uit het eerste boek 'Het geheim van de Malamander '.


Goede schrijfwijze waarbij je als lezer steeds betrokken wordt en aangespoord wordt door te lezen. In het begin komt het avontuur wat langzaam op gang, maar door de korte hoofdstukken leest het toch vlot. Elk hoofdstuk heeft een titel en een mooie illustratie die beide het hoofstuk goed samenvatten. De plattegrond in het boek is een welkome toevoeging zodat je het verhaal nog beter kunt volgen.


Als er een minpuntje zou moeten worden gegeven dan zou het zijn dat dit verhaal zonder deel 1 gelezen te hebben, wel ietsjes lastiger te begrijpen is of dat er misschien iets te vaak een moment is waarop Herbie buiten westen lijkt te zijn geweest en wakker wordt en niet meer weet waar hij is.


Goed boek om uit voor te lezen, maar misschien wel goed om dan eerst deel 1 samen gelezen te hebben. Leuk om karaktereigenschappen van de personages naast elkaar te leggen, een eigen zeemonster te maken of de plattegrond uit het boek niet te laten zien en er zelf na het lezen een te maken.

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


Bình luận đã bị tắt.
bottom of page