top of page

Het ijskoude zoekboek van pinguïn Pip van Bente Pompen


Een vrolijk, informatief en leerzaam zoekboek met toch wel een klein serieus randje.


Het interessante aan dit boek is, naast de illustraties, de opbouw. Je maakt op het schutblad al kennis met de hele familie van pinguïn Pip die in dit boek voorkomt; dat zijn zo'n 16 pinguïns met namen die blijven hangen. Goed bedacht om zo'n kleine, schattige pinguïn in 'donspak' als rode draad in dit boek te gebruiken, dat trekt natuurlijk meteen de aandacht. Na de introductie, zie je steeds eerst een grote illustratie met heel veel pinguïns, met een stukje tekst en een vraag om iets of een pinguïn te zoeken. Handig daarbij is de pinguïn of dat wat je moet zoeken in het klein afgebeeld is bij dat stukje tekst. Je hoeft dus niet steeds naar voren te bladeren als er een naam van een pinguïn genoemd wordt. Wanneer je de bladzijde vervolgens omslaat zie je als illustratie het antwoord op de vraag, zoals min of meer op de bladzijde daarvoor te zien was. Niet altijd is de illustratie exact hetzelfde, maar de kern is hetzelfde. Dan volgt er op de bladzijde erna wat uitleg over het bewuste plaatje. De zoekplaten en de informatie laten diverse onderdelen zien: warmte, vliegen, zwemmen, verliefdheid en broeden. Zo vind je dus zes verschillende zoekplaten met verschillende zoekopdrachten waarbij daarna een onderwerp volgt dat uitgewerkt is aan de hand duidelijke tekst en leuke, speels en vooral lieve illustraties. Alleen het laatste onderwerp 'broeden' is verdeeld over meerdere bladzijden, namelijk twee zoekopdrachten en twee bladzijden met informatie. Niet zo gek omdat hiermee de spanning wordt opgebouwd wie er in het ei zit dat uitgebroed wordt. En alsof dat nog niet genoeg is, vind je achterin het boek een tekst met 'red de pinguïns!', waarin een aantal tips staan die je thuis zou kunnen doen om een kleine bijdrage te leveren aan beter milieu om de keizerpinguïn (waar het niet zo goed mee gaat, vanwege klimaatveranderingen) te kunnen redden. misschien kunt redden omdat het vanwege klimaatveranderingen niet zo goed gaat met de keizerspinguïn. Daarna staan nog zeven extra zoekopdrachten met waar nodig onderaan de bladzijde (op de kop) de eventuele antwoorden.


Doordat de verschillende onderwerpen die worden uitgelegd allemaal voorzien zijn van lieve, speelse en grappige illustraties is het boek een feestje voor jonge kinderen. Opvallend hierbij zijn de mooie kleuren van de pinguïns en de lieve uitstraling die de pinguïns hebben. Die herkenbaarheid voor jonge kinderen is heel erg prettig. De pinguïns stralen echt wat uit, ondanks dat de kleuren voornamelijk blauw, wit en een beetje geel zijn. Speelse toevoeging hierbij zijn de kleine verschillen tussen de pinguïns. Genoeg details te ontdekken om er elke keer bij het voorlezen weer een feestje van te maken.


Op de achterkant van het boek staat dat het boek voornamelijk voor nieuwsgierige speurneuzen vanaf een jaar of 4 geschikt is. Het zoekwerk in dit boek en de kleine speuropdrachten zijn erg leuk voor jonge kinderen vanaf een jaar of 4, maar sommige inhoud is dan weer meer geschikt voor oudere kinderen. Fijn dat je dus meerdere kanten op kunt en kunt differentiëren met dit prentenboek.

Auteur: Bente Pompen

Jaar: 2024

Genre: prentenboek/zoekboek

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Clavis Uitgeverij


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page