top of page

Het is een zachte dag vandaag van Rian Visser & Janneke Ipenburg

'Een boek is net een tent

waarin jij in je eentje

op vakantie bent.'


'Het is een zachte dag vandaag' is een dichtbundel met een verzameling van dertig warme en krachtige gedichten, waarbij alles is voorzien van de zachte en sprekende illustraties van Janneke Ipenburg.


Allereerst valt de zachtheid in kleuren op als je deze bundel doorbladert. De kleuren spreken, de warmte en zachtheid is voelbaar. Janneke Ipenburg heeft de zachtheid van de woorden in sprekende, krachtige beelden weergegeven, maar ook andersom. De gekozen woorden passen ook bij illustraties (bijvoorbeeld bij 'Knuffel'). De wisselwerking tussen beeld en woord is in deze bundel sterk. Duik je dan dieper de bundel in en ga je de gedichten lezen, dan is duidelijk dat ze het verdienen om keer op keer gelezen te worden. De warme woorden verwonderen je en gaan over vandaag de dag en alledaagse dingen die in het leven (van kinderen) voorkomen.


De mooie, warme, treffende en soms ontroerende gedichten gaan allemaal over verschillende dingen, waarbij het dromen, de toekomst, het klimaat en liefde toch wel de boventoon voeren en dat allemaal beschreven vanuit het perspectief van een kind. 'Meer groen' valt wat dat betreft op, ook vanwege het groen in de illustraties dat groeit tussen de grijze huizen en zo de woorden kracht bijzet. Ook andere onderwerpen zoals sporten, school en oorlog en geweld komen voorbij. Het gedicht 'Beste leraar' zal ook voor herkenning zorgen bij vele kinderen en is eigenlijk wel een mooie les voor het onderwijs...


Elk gedicht zit anders in elkaar, maar barst van de mooie taal en allerlei soorten rijm, waarbij de verbeelding tot leven komt, al dan niet in de schitterende, zachte illustraties. De taal is toegankelijk, makkelijk en soms is het slim om een gedicht opnieuw te lezen om andere gedachten naar boven te laten komen of andere emoties achter de woorden te voelen.


Waar de vorige dichtbundel van Rian Visser en Janneke Ipenburg, 'Alle wensen van de wereld' al volop lof kreeg, is duidelijk dat 'Het is een zachte dag vandaag' deze lof ook dubbel en dwars verdient. Een zachte, maar warme tip voor vele leeftijden!

Schrijver: Rian Visser

Illustrator: Janneke Ipenburg

Jaar: 2024

Genre: poëzie

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Leopold


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page