top of page

Het kan ook andersom van Tiny Fisscher


'Alle woorden van de wereld kennen,' zegt Vos, 'als dat toch eens kon.'


Precies, als dat toch eens kon, want dat moet vast helpen om onder woorden te brengen wat dit boek met je doet. Het is zoeken naar de juiste woorden, want de ervaring met het lezen van dit boek is er een om te onthouden, zodat je je als lezer blijft verwonderen.


Het kan ook andersom is een boek om over na te denken en verdient het om met aandacht in alle rust te worden gelezen, te worden bekeken en te worden bewonderd.


Je vindt er diverse korte en wat langere afgeronde verhalen in waarin dieren, met elk hun eigen eigenschap, met elkaar in gesprek gaan en op elkaar reageren over vaak filosofische onderwerpen. Veelal zijn het terugkerende dieren, dieren die je al in eerdere verhalen in het boek hebt ontmoet. En als je goed leest, zie je dat de verhalen op de een of andere manier samenhangen, ook al lijken het in eerste instantie losse verhalen. Dus nogmaals, neem de tijd om dit boek te ontdekken, dan ontdek je meer. Eén ding is duidelijk: de overeenkomst tussen de verhalen is taal. Met prachtige woorden, worden moeilijke dingen makkelijk uitgelegd, maar ook worden meer eenvoudige gevoelens of gedachten uiteengezet op een poëtische wijze.


Wat dit boek extra uniek maakt, is dat je het boek af en toe moet kantelen als je een hint krijgt als 'verdraaid...', 'nu andersom?' of 'hij houdt zijn hoofd scheef'. Een beetje oplettende lezer snapt de hint meteen en draait het boek een kwartslag. De teksten laten je even stilstaan en de prachtige illustraties van Iris van der Veen bij elk verhaal kleuren de verhalen, geven warmte en maken het verhaal af. De kracht van de illustraties ligt allereerst in het kleurgebruik; bijvoorbeeld de rode ibis waar je blik automatisch naartoe getrokken wordt of de 'rare dag' waar donkere wolken zich samenpakken of de zwarte bladzijde met de eekhoorn en 'het donker'. Maar ook de boom waarvan de bladeren doorlopen op de bladzijden of de fijne tekeningen van bijvoorbeeld Vos.


Het spelen met woorden, betekenissen en taal maakt dit prachtige boek een uniek boek dat aan te raden is om samen uit te pluizen en te ervaren. Niet voor niets wordt dit boek op de achterflap aangeraden als cadeaubundel voor iedere gelegenheid en voor elk moment van het jaar. Eigenlijk is dit boek voor iedereen geschikt, maar niet per se voor kinderen, juist voor volwassenen. Toch is het een heel fijn boek om samen (jong en oud) te gaan ervaren en om over door te praten. Vooral aan te bevelen voor mensen die van taal houden, die van filosofie houden of voor mensen die gewoon van fijne verhalen over dieren houden.


Om in termen van dit boek te blijven: een ongelofelijk, buitengewoon, ongekend, fantastisch, fabuleus en ongehoord boek.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page