top of page

Het kleine heelal van Annejan Mieras


'Missen is steeds weer afscheid nemen. Steeds weer verdwalen in je hoofd. Ik wist niet dat ik zó ver kon denken.....Missen is een soort heelal van binnen'


Raaf woont met haar moeder in een stacaravan op een camping, omdat er in de flat waar ze tijdelijk verbleven lekkage is. Ze is geschorst van school, vanwege een domme actie met haar juf, daarom zit ze elke dag op de camping. Raaf vraagt geregeld waar haar vader is, maar haar moeder geeft daar geen antwoord op en waar hij is, blijft lang onduidelijk. Pas als Raaf voor de spiegel gaat staan, weet je als lezer wie je als hoofdpersoon voor je hebt; een meisje dat niet goed om kan gaan met dingen die niet gaan zoals ze wil, een meisje met veel gedachten en gevoelens. Het is herfst, dus is er niks te beleven op de camping. Daarom gaat ze zo af en toe (stiekem) het aangrenzende Kosmosbos in. Raaf ontmoet op de camping de jongen Nicolaas, die ze achtervolgt het bos in. Ook hij is niet naar school; hij heeft verlof. Nicolaas leeft in zijn eigen wereld en neemt Raaf steeds een beetje (bewust en onbewust) mee in zijn bijzondere wereld. De band die ontstaat tussen hen is beeldend en bloeit steeds meer op.


Annejan Mieras gebruikt prachtige taal om het verhaal te sturen en om je als lezer het verhaal te laten ervaren. Zo geeft het holle gevoel in de buik van Raaf, dat steeds weer om de hoek komt kijken, goed aan wat Raaf vindt van de dingen om haar heen en hoe ze bepaalde gebeurtenissen ervaart.


De verschillende uitwerkingen die het kleine heelal (en het grote heelal) in dit boek heeft, zijn een van de mooie aspecten van dit boek. Iets minder sterk zijn de vele onderwerpen die samenkomen, ook al komen ze nog zo mooi en sterk samen, het is net iets te veel: een schorsing, boze buien, vriendschap die onder druk staat, een vader in de gevangenis en een overleden moeder. Wel weer heel realistisch, want iedereen heeft wel iets...


Het verhaal had nog best langer kunnen duren, want komt het goed met haar vader en met een nieuw huis? Een soort van losse eindjes die je als lezer zelf mag invullen. Een vervolg op dit boek zou niet misstaan.


Een prachtig voorleesboek vanaf groep 6 en doordat het vlot leest, ook zeer geschikt om zelf te lezen.

תגובות


התגובות הושבתו לפוסט הזה.
bottom of page