top of page

Kinderen van het drijfzand van Efua Traoré


Een kleurrijk schitterend verhaal vol avontuur en magie over familie en vriendschap, moed en liefde


Simi wordt in de zomervakantie naar haar oma, Iyanla, in Ajao gestuurd, omdat haar moeder naar Londen moet voor een cursus. Bij haar vader komt Simi nooit, dus alleen in Lagos blijven kan niet. Wat extra bijzonder is, is dat Simi geeneens wist dat ze een oma had. Na een lange reis komt ze in een heel andere wereld dan ze gewend is, een klein dorpje met hutjes, zonder elektriciteit, een vierkant houten bouwsel in een schuurtje dat de wc moet voorstellen, geen bereik en een spannend oerwoud. Maar het meest bijzonder is de wereld van de goden die hier voelbaar en zichtbaar is. Haar oma woont net voorbij het dorp, nog meer in de wildernis. Maar juist voor die wildernis waarschuwt haar oma haar: ga daar niet in. Als Simi naar het dorp gaat, gaat ze de verkeerde kant op, juist de kant die haar oma had verboden. Ze wordt, zonder dat ze het wil, naar een drassig meer gelokt door de stem van een gouden vogel. Haar voeten laten haar het meer met het rode drijfzand in lopen, ook al wil ze niet. Ze komt in een vreemde wereld terecht, waar ze niet wil zijn en gaat snel terug. Gelukkig lukt het haar om terug te komen. Maar de roep blijft komen en er gebeuren steeds meer vreemde dingen...


Het is werkelijk een prachtig verhaal, waarin veel in wordt gegaan op gewoontes en gebruiken in een andere cultuur/een ander land. Maar wat eigenlijk het belangrijkste thema is, is toch wel de liefde voor elkaar, voor je familie. Die liefde, dat verdriet, die band is voelbaar bij alles in dit boek. Heel sterk uitgewerkt.


Het boek bevat verder prachtig eenvoudig taalgebruik, ondanks de onbekende woorden. Knap vertaald! Achterin vind je een woordenlijst met woorden die in het boek komen die voor ons veelal onbekend zijn, want de taal Yoruba kennen de meesten niet.


Als je een boek zoekt voor in de bovenbouw bij het thema diversiteit heb je aan dit boek een goed boek. Er worden twee werelden naast elkaar gezet op een sublieme manier; de wereld zoals wij die kennen met alle gemakken, haast en stress en een wereld waar men nog leeft van én met de natuur. Een ideaal boek om nieuwe werelden te leren kennen door alle gebruiken, voorwerpen en beeldende beschrijvingen. Maar dus ook een goed boek bij het thema familie of vriendschap.


Omdat er van en naar meerdere plaatsen gereisd wordt, is Google Maps een paar keer geraadpleegd voor een beter beeld. Dus een kaartje was een mooie toevoeging geweest.


Niet voor niets een internationale bestseller!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page