top of page

Maantje en het kerstfeest van de dieren van Sjoerd Kuyper


Je zou Maantje kunnen kennen uit het gelijknamige boek Maantje dat in 2020 verscheen. Toen met illustraties van Alice Hoogstad. Maantje en het kerstfeest van de dieren is het tweede boek, nu met illustraties van Sanne te Loo, en het derde boek Maantje schrijft een boek is ook net verschenen (2023).


In negentien hoofdstukken die ideaal zijn wat betreft voorleestijd, ga je mee met Maantje naar Suriname. Ze gaat daar met haar vader, moeder en oma kerst vieren bij oom Albert en tante Cynthia. Vooral voor oma is de reis bijzonder. Oma wordt ouder en is opgegroeid in Suriname, dus extra fijn om weer terug te gaan. Oma deelt graag haar herinneringen en vertelt veel. Maantje heeft er ook erg veel zin in. Wat Maantje wel erg jammer vindt is dat haar poes Ninnoc niet mee mag. Ze bedenkt een feest voor haar poes Ninnoc in Nederland en dat vertelt ze aan haar vader, moeder, oma, oom en tante. Het zijn prachtige verhalen die zo echt lijken door de mooie vertelwijze in dit boek die Sjoerd Kuyper Maantje heeft gegeven. Maar als Maantje thuiskomt, ziet ze een veer...Een veer van de sneeuwuil uit haar verhaal?


De vertelstijl van Sjoerd Kuyper is prachtig. Korte zinnen, veel rijke taal en een echt eigen sausje. Moeilijk te vangen in woorden, maar de taal sprankelt en straalt. Voor degenen die Maantje ook hebben gelezen: dan snap je wat die stijl is. Je krijgt ook een goed beeld van kerst in Suriname en dat dat net even anders is dan hier in Nederland. Cultuur en natuur krijgen volop aandacht. Een ideaal voorleesboek.


De herkenbare illustraties van Sanne te Loo, maken dit verhaal tot een feest. De andere culturen en dieren zijn schitterend in beeld gebracht. Door verschillende kleuren, verschillende uitdrukkingen van de gezichten van dier en mens, krijg je nog meer beeld bij dit verhaal. Niet alleen een boek met rijke taal, ook een boek met rijke beelden. Dromerige grote illustraties zoals het vliegtuig boven de zee en warme illustraties van de personages in dit boek, alleen of samen. Favoriet is de tafel met de dieren, vrij achteraan. Liefde, warmte en humor allemaal in één grote spread.Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page