top of page

Nog lang geen later van Kees Spiering

'Vandaag is mijn toekomst

nog lang niet begonnen.'


'Nog lang geen later' bevat 50 zeer gevarieerde gedichten voor jongeren die herkenbare gevoelens of gedachten verwoorden.


De gedichten bevatten een verscheidenheid aan persoonlijke en maatschappelijke thema's. Denk aan thema's als opgroeien, angst, vakantie, het klimaat, een opa met dementie, het geloof, liefde, erbij horen, een vermiste kat en veranderingen door de tijd. De taal van de gedichten is treffend, beeldend en krachtig. Alle gedichten zijn anders wat betreft stijl. Het ene gedicht is één stuk tekst een ander bestaat weer uit strofen. Heel divers. Soms is er wel wat overlap in thematiek, maar de treffende woorden, de wijze van noteren, zorgt voor een zekere cadans. Fijn daarbij is de herkenbaarheid van de huidige tijd in veel gedichten. En dan niet alleen thema's die herkenbaar zijn; die herkenbaarheid zit juist ook in de taal. Zo haalt Kees Spiering de iPhone aan, noemt hij Marktplaats en Studio Sport, heeft hij het over bio in lokaal 12 en heeft hij het over vakken vullen bij de SPAR.


Een gedicht dat mij opviel was het gedicht 'Tijdmachine', waarin de taal sprekend is en de tekst zo goed te begrijpen is. De vergelijking die hier wordt gemaakt, is treffend.


'Ik vergeet steeds meer,

maar van al mijn boeken

weet ik nog waar ik ze las.

Gek hè? Wanneer ik

er een pak, keer ik terug naar


een huis, tent, strand. Naar

een tijd. Ja, ook naar oma.

Naar wat ik toen deed en wie ik

toen was. Dáárom bewaar ik ze.

Ze vertellen me mijn leven.'


Zoals zo vaak met gedichten, moet je ervan houden en ervan leren houden. De gedichten in deze bundel vragen soms behoorlijk wat van de lezer. Veel gedichten in deze bundel laten je nadenken, moet je nog een keer lezen, keer op keer. Soms is één keer lezen namelijk niet genoeg om de gevoelens en gedachten te begrijpen in een gedicht. Nou is poëzie vaak niet direct het genre dat jongeren aanspreekt en het nog een keer moeten lezen, nodigt niet iedereen uit. Geef lezers tijd, bewonder de gedichten samen, praat erover en laat ze tot leven komen. Grote kans dat jongeren deze bundel en veel gedichten gaan waarderen. Want stel je hebt een klas van 50 leerlingen, dan is er voor elk kind een gedicht dat een van hen aan zal spreken en voor sommige kinderen zijn er misschien wel wat meer gedichten die aanspreken. En een paar kinderen in die klas zullen de hele bundel van voor tot eind direct of na een tijdje waarderen. Of dat erg is? Nee, voor ieder wat wils. Wel bevat deze bundel qua thematiek een zekere opbouw en wordt er regelmatig naar andere gedichten verwezen (al dan niet impliciet), waardoor deze bundel als bundel zeer sterk in elkaar zit en eigenlijk in z'n geheel gelezen moet worden.


Bij elk gedicht staan poëtische, soms illustere illustraties van Jeska Verstegen. Als de gelaagdheid (nog) niet in de gedichten aanwezig is, is die wel te vinden in de illustraties. Doordat er vooral donkere kleuren zijn gebruikt en je veel silhouetten ziet, vallen de andere kleuren juist op. De illustraties maken de bundel krachtig, zij het wat somber, terwijl lang niet elk gedicht somber is en toch past het op de een of andere manier. Prachtig!





Schrijver: Kees Spiering

Illustrator: Jeska Verstegen

Jaar: 2023

Genre: poëzie

Leeftijd: 13+ / 15+

Uitgeverij: Luitingh Sijthof



bottom of page