top of page

Paddenstoel & Co van Geert-Jan Roebers


Stap in de wereld van de paddenstoel en ontdekt alles over schimmels, want dáár gaat het boek over. Je leest onder andere over bizarre vormen, zoals een fluweelpootje, en rare namen, zoals Braakrussula. Ook ontdek je alles over de wereld ónder de paddenstoel, waarbij je bijvoorbeeld leest dat honderden draden vanuit paddenstoelen de bodem in groeien en dat deze draden gemiddeld 30 keer zo dun zijn als een haar. Verder lees je informatie over de connectie schimmels met planten en dieren. Én je leest over ziekmakers, onder andere over 'meedogenloze moordenaars'. Niet geheel verrassend staan er vervolgens tips om zelf op onderzoek uit te gaan met onder andere een handige checklist 'Welke paddenstoel heb ik hier onder mijn neus?' en de tocht door dit boek tot slot boek af te sluiten met 'De ultieme test: welke schimmel ben jij?'


Dat alles (en meer) lees je in dit bijzonder mooi vormgegeven en interessante boek. Door de fijne vormgeving zijn alle losse feitjes op een sterke manier verweven tot één krachtig verhaal met heel veel onderwerpen. Grote kans dat kinderen paddenstoelen nóg interessanter gaan vinden door het lezen van dit boek. Nou is het wat onhandig om het hele boek mee te nemen het bos in, dus kijk goed wat je meeneemt.


Net als in onder andere Soortenschat, een eerder boek van Geert-Jan Roebers, is de wijze waarop de informatie wordt weergegeven aantrekkelijk. De schrijfwijze is toegankelijk en informatie en bevat veel rijke taal. Soms staan er best wat moeilijke woorden tussen, maar de betekenis wordt heel goed duidelijk in de tekst. Verder staan er veel illustraties van Wendy Panders en wat foto's in die de tekst goed toelichten, soms met tekstwolkjes en pijltjes

Wat dit boek extra sterk maakt, is de tekst in de paarse paddenstoel. In de inhoudsopgave staat uitleg over deze paddenstoel. Die informatie die je daarin leest, is net even wat moeilijker en dus geschikt voor sterkere lezers of juist kinderen die wel erg geïnteresseerd zijn in informatie over de paddenstoel. Daarnaast staat achterin nog een Schimmelwoordenboek waarin alle paarse woorden in het boek terug te vinden zijn. Tot slot vind je nog een register, zodat je nóg makkelijker de informatie kunt vinden die je zoekt.


Een erg leerzaam boek met soms ook wat luchtige weetjes, maar zeker geen paddenstoelenleerboek wat wel blijkt uit de grappige en interessante blufcursus achterin. Vooral geschikt vanaf een jaar of 9.


Een paar tips om te doen met dit boek:

- Ga in de herfst het bos en neem dit boek mee! Lees van tevoren over de paddenstoel en ga op onderzoek uit (met de tips achterin het boek).

- Maak foto's in het bos van de paddenstoelen die je hebt ontdekt en ga op zoek naar welke paddenstoelen je hebt gezien.

- Geef kinderen een onderzoeksvraag (of vragen) over de paddenstoel. Kies iets wat specifiek bij een hoofdstuk of onderdeel uit het boek hoort en laat ze in het boek of specifiek in een hoofdstuk op zoek gaan het antwoord. Goed om daarna de uitkomsten te delen met elkaar wat de antwoorden op de vraag of vragen zijn.

- Kies een woord of een aantal woorden uit het Schimmelwoordenboek waar je een verhaal over laat schrijven. Dat kan bijvoorbeeld goed nadat het hele boek is gelezen of is behandeld of juist als startpunt om de wereld van de schimmels te begrijpen.

- Laat leerlingen een paar vragen opschrijven die ze willen stellen aan paddenstoelen om vanuit daar zelf te leren uit dit boek.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page